Justiția - „o frază de dânșii inventată"

Distribuie pe:

Motto: „Ce pot face legile unde domnește numai banul?" - Petronius

Treizeci de mii de lei amărâți au fost alocați în acest an de către Guvern pentru a marca ziua de 1 iulie, hotărnicită prin lege drept Ziua Justiției.

Judecătorii, procurorii, consilierii juridici, notarii, avocații și alte „structuri" care trag din greu la căruța dreptății au fost gratulați în cadru festiv - seminarii, colocvii, mese rotunde etc. Dl Iohannis le-a transmis un mesaj de suflet, din care am reținut că „justiția a cunoscut în ultimii ani transformări profunde", iar „corupția este dușmanul competiției libere, un flagel care blochează, deopotrivă, dezvoltarea civică, investițiile străine, inițiativa și inovația". Membrii CSM (inclusiv dl Vasilică Danileț) au fost felicitați pentru „promptitudinea cu care reacționați și, prin pozițiile dumneavoastră publice, depuneți toate eforturile pentru sancționarea derapajelor și menținerea discursului public într-un registru de echilibru și responsabilitate (…)

Vă doresc mult succes și inspirație în activitatea dumneavoastră", a spus președintele.

Un discurs de adâncă simțire a avut și dl procuror general Tiberiu Nițu, domnia sa constatând că „justiția este, în primul rând, un serviciu public" (păcat că nu se vede - n.n.) și că „gradul de încredere al populației în justiție se află, de multă vreme, pe un trend ascendent, un sondaj de opinie realizat în luna mai a.c. arată că 30% dintre români consideră Justiția drept instituția publică cea mai importantă a democrației, alte instituții indicate de intervievați obținând procente mai mici". Probabil, Parlamentul, ne dăm și noi cu părerea. Ca să nu strice momentul festiv și să nu plictisească auditoriul cu „mărunțișuri", a fost trecută sub tăcere spinoasa problemă a modificării codurilor (penal și de procedură penală), ale căror prevederi au fost declarate, pe ici, pe colo, neconstituționale, chiar de către Curtea Constituțională. „Cu toții cunoaștem și recunoaștem pașii importanți care s-au făcut în ultimii ani pentru ridicarea standardelor calității actului de justiție. Am fost, în egală măsură, beneficiarii dar și artizanii reformelor", a ținut să precizeze dl Nițu, trăgând și concluzia concluziilor: „Reforma instituțională a sistemului judiciar începută în anul 2004 este consolidată…".

În general, s-au spus vorbe mari și frumoase cu prilejul Zilei Justiției, de ți-e mai mare dragul să citezi: „justiție durabilă și credibilă", „dreptate", „egalitate în fața legii", „far călăuzitor", „statul de drept", „lege și conștiință", „calea către adevăr", s-au dat citate din Montesquieu, din Jean-Jacques Rousseau și din alți titani mai vechi ori mai noi ai gândirii juridice mondiale.

… Ca să vezi, câte lucruri de toată isprava s-au făcut în domeniu, în

ultimul timp, și nici nu ne-am dat seama. Bine, nici n-aveam cum, date fiind zornăitul cătușelor, statura impunătoare a mascaților, perchezițiile, audierile, veșnicul du-te vino, din arest la domiciliu, de la domiciliu - sub control judiciar și de sub control judiciar - direct pe litoral. Însă, dacă stai să te gândești, oamenii aceștia au dreptate: reforma e ca și consolidată, „beneficiarii" sunt și „artizani" - cu cât „meșteșug", nu-i așa, s-a „confecționat" celebra „erată" de la referendum, vârâtă la dosar dis-de-dimineață, să nu se deranjeze traficul rutier. Și urările de „inspirație" transmise de dl Iohannis făcătorilor de dreptate sunt binevenite: când tot pritocești la „suspiciuni rezonabile", chiar îți trebuie inspirație. Când te mai bazezi (și) pe probe, e nevoie și de niscaiva știință de carte.

Și codurile, ia mai ducă-se pe pustii: ce dacă vreo 400 de infractori (alții decât corupții), proaspăt ieșiți din pușcărie, circulă liberi pe străzi, tocmai pe bază de… nemodificare de coduri? Iată, ici, patru violatori (în stare de libertate) îi râd în nas victimei, colo - un criminal locuiește la doi pași de casa în care a săvârșit crima, și unde au mai rămas, acum, doi copii fără mamă. Un fiu de mahăr, suspectat că a pretins un milion de euro (ca să „rezolve", mă-nțelegi, acolo, cu un procuror, să fie bine), a scăpat de arest, pe cauțiune de 10.000 de lei. (Mai adăugăm 20.000 și mai organizăm o „Zi a Justiției). Reforma instituțională e consolidată. Azi-mâine, cu puțină… inspirație, te pomenești că revin la bugetul statului și sutele de milioane șterpelite.

În rest, a fost vesel de tot la marea sărbătoare: pârnăiașii și-au bătut în cap cuie nou-nouțe, au organizat șezători literar-artistice, au marcat și ei, cum au putut, Ziua Justiției.

…Care, între noi fie vorba, mai bine ar fi mutată pe data de 1 aprilie. Măcar să știm de ce „ne râdem".

 

Lasă un comentariu