NOUTĂȚI PRIVIND REDUCEREA VÂRSTEI DE PENSIONARE

Distribuie pe:

Interviu cu doamna EUGENIA NEAGOE, director executiv al Casei Județene de Pensii Mureș

- Recent, Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost modificată. În ce sens?

- Legea nr. 155/2015 pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, apărută în Monitorul Oficial nr. 444, din 22 iunie a.c., oferă posibilitatea cumulării în vederea reducerii vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au realizat perioade de vechime în muncă în grupa I mai mici de 6 ani, dar de cel puțin 2 ani. Reducerea se va face conform tabelului nr. 2 de la art. 55 din Legea nr.263/2010. Astfel, pentru doi ani de cotizare, vârsta de pensionare se reduce cu un an, pentru trei ani - cu un an și jumătate, pentru patru ani - cu 2 ani, pentru cinci ani - cu doi ani și jumătate, ajungându-se ca, pentru 26 de ani și peste, vârsta de pensionare să fie redusă cu 13 ani.

- De când se aplică noile reglementări?

- Legea a intrat în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv în data de 25 iunie 2015.

- Ce categorii de persoane beneficiază de aceste modificări?

- De aceste modificări beneficiază toate persoanele care solicită înscrierea la pensie începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 155/2015, persoanele care, începând cu aceeași dată, sunt îndreptățite la transformarea pensiilor anticipate sau a pensiilor anticipate parțial în pensii pentru limită de vârstă și persoanele care sunt îndreptățite la trecerea de la pensia de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă.

- Ce ar trebui să mai știm?

- În cazul persoanelor care au desfășurat activități în grupa a II - a de muncă până la data de 1 aprilie 2001, respectiv în condiții deosebite de muncă după această dată, condițiile de reducere a vârstei standard de pensionare reglementate de Legea nr. 263/2010, respectiv conform tabelului nr. 1 al art. 55 din lege, se mențin.

Reducerea vârstei standard de pensionare se face numai pentru ani întregi lucrați în grupe superioare de muncă și (sau) în condiții deosebite (speciale) de muncă și numai cu condiția realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege.

De remarcat este și faptul că, întrucât actualele modificări nu se aplică retroactiv, de noile prevederi vor putea să beneficieze doar persoanele care se vor pensiona după data intrării în vigoare a Legii nr. 155/2015.

Lasă un comentariu