Viață cu năduf

Distribuie pe:

Uneori, viața nu mai încape în cuvinte… este copleșită de revoltă și nu poți să-i dai drumul în lume să strige ca să fie auzită, iar mânia să refuleze cumva, că prea multă s-a acumulat!

Precum știți, zilnic suntem serviți cu porții nelimitate de… gazare: gazare adusă și la domiciliu! Provine, lesne de înțeles, de la mașinile (autoturisme și nu numai) parcate cât vezi cu ochii, oriunde, inclusiv sub ferestrele locuințelor. Dimineața, ca la un semn, sunt pornite motoarele: zeci, sute și sute… și tot atâtea țevi de eșapament care ne… parfumează cu emisii de gaze carbonice și de substanțe. Te ustură în gât, te încearcă instantaneu o tuse? Răbdare! Datoria înainte de toate… trebuie să-și facă treaba cea de toate zilele! Dar își cere dreptul întrebarea: de ce, totuși, nu puțini dintre conducătorii auto mai staționează cu motoarele mergând „în gol", ca să aștepte, unii și o jumătate de oră cel puțin! S-a dus liniștea, aerul te îneacă, încât îți vine să strigi: ce faceți, domnilor… nu mai plecați unde aveți de mers?

Iarna, motivația staționării prelungite cu motoarele pornite, e simplă: pentru dezghețare și încălzire în interiorul mașinii… Acum, vara… dar iată ce-mi spunea, senin, un bunic aflat la volan într-una din aceste zile călduroase (staționa cu motorul pornit și el, pe str. Predeal din Târgu-Mureș, lângă ieșirea în str. Gh. Doja, la doi pași de intrarea în curtea Poliției locale!): „Îmi aștept nepotul să iasă de la școală." Și acest așteptat a durat cam vreo oră, timp în care motorul a „lucrat" în gol! Știți de ce? Ca să aibă răcoare în mașină, că „ce era să fac?". Scopul… chiar scuză mijloacele!

Nici vorbă să-și pună careva problema problemelor, care este poluarea.

Se apreciază - spun specialiștii - că încă nu s-a dat de capăt efectului pe care îl provoacă asupra organismului omenesc acest rău. Dramatismul realității poate întrece și închipuirea.

Citesc într-o „litanie" - „Cu pământul la doctor", în revista „Formula AS" cam de-o lună, nr. 1166 (o publicație care se respectă): „… aceste gaze cu efect de seră sunt principalele vinovate ale creșterii temperaturii la nivel global. Savanții estimează că până în anul 2100 temperaturile de pe Terra vor crește cu peste 6 grade. Încălzirea provoacă deja topirea ghețarilor de la Poli, stârnește furtuni și ploi diluviene… Inundațiile vor fi din ce în ce mai puternice… anumite crize de astm și de tuse sunt legate de concentrațiile importante de gaze de eșapament. Mai trebuie știut și faptul că particulele emise de motoarele diesel provoacă inflamații periculoase plămânilor.

Noi ne oprim aici, deocamdată. Ce avem de făcut fiecare, constrânși de realitate? În primul rând să nu mai considerăm astfel de probleme numai ca treabă a ecologiștilor! Ne privește, în mod direct, pe toți!

 

Lasă un comentariu