REÎNTOARCEREA LA NATURĂ NE PĂSTREAZĂ MINTEA LIMPEDE

Distribuie pe:

Un studiu comun al cercetătorilor americani și suedezi, citat de descopera.ro, a concluzionat că reîntoarcerea la natură este vitală pentru sănătatea mintală a oamenilor, într-o lume aflată în plină și rapidă urbanizare.

„Mai mult de jumătate din populația lumii trăiește acum în zone urbane. Până în 2050, această proporție va fi de 70%. Urbanizarea este asociată cu un nivel crescut de boli psihice, întrucât acest stil de viață ne confruntă cu mai multe tipuri de stres: zgomot, creșterea interacțiunilor sociale, trafic ș.a., care cresc anxietatea și tendința spre meditare.

Printr-un experiment controlat, am încercat să determinăm dacă o experiență petrecută în natură poate influența ruminația (o gândire obsedantă, axată pe aspecte negative ale sinelui și care este un factor de risc cunoscut pentru boli psihice).

În cadrul experimentului, 38 de persoane, care locuiau în mediul urban și care nu sufereau de tulburări mintale, au fost împărțite în două grupuri și li s-a cerut să facă o plimbare. Un grup a mers timp de 90 minute printr-o zonă bogată în vegetație, iar celălalt a mers de-a lungul unui drum foarte aglomerat din centrul orașului. Înainte și după plimbare, participanții au răspuns la un chestionar conceput pentru a măsura tendința lor spre meditație (un model de gândire de multe ori negativ, care a fost legat de un risc crescut de depresie). De asemenea, atât înainte, cât și după plimbare, au fost scanate creierele participanților, examinând, în special, o regiune a creierului numită cortex prefrontal subgenual, o zonă care s-a dovedit a fi deosebit de activă în timpul ruminației.

Rezultatul a fost că persoanele care au mers 90 de minute prin mijlocul naturii au demonstrat o scădere a tendinței spre ruminație, iar în activitatea creierului lor a fost constatată o schimbare consistentă, respectiv scăderea activității în cortexul prefrontal subgenual.

Acest fapt oferă rezultate solide, ce confirmă că o experiență în natură, chiar și de scurtă durată, poate reduce acest model de gândire, asociat cu debutul unor boli mintale, cum ar fi depresia. Deosebit de valoros este faptul că scanarea creierului a permis examinarea unui potențial mecanism cognitiv, prin care experiențele în natură ajută stările noastre men-tale", explică oamenii de știință.

Lasă un comentariu