„POPA'S ÎN PRAGA..."

Distribuie pe:

Notă: Amintiri cu Ștefan Popa Popa's din urmă cu 12 ani, de la lansarea, la Târgu-Mureș, a albumului de caricaturi „POPA'S, în Praga…".

Printre manuscrise am aflat articolul publicat în 28 ianuarie 2003, în ziarul „Cuvântul liber", despre albumul „POPA'S, în Praga…". Recitându-l, am decis să-l republic în ziarul nostru, deoarece discuția avută atunci, cu marele artist al caricaturii, prezintă un moment istoric, de mare actualitate și acum, pentru NATO și pentru România, de extremă complexitate a situației politico-militare pe plan mondial.

…Acesta este titlul albumului lansat vineri seara (24 ianuarie 2003) în Foaierul Teatrului Național din Târgu-Mureș.

Lansarea acestui album - operă de artă de excepțională valoare - am anunțat-o în interviul realizat la Târgu-Mureș, la Casa Studen țească, cu Șefan Popa Popa's, în data de 12 noiembrie 2002.

Marele artist ne-a spus atunci: „Sunt invitat la summit-ul din 21 noiembrie 2002, unde vor participa 41 șefi de stat și de guverne, la care sunt solicitat să le fac portretele, între care ale lui Bush și Putin. Se înțelege, participă și domnul președinte Iliescu. Sunt invitat să stau la ambasada SUA din Praga, ca respect al prețuirii artei mele, sper să nu se supere nimeni! România are o conjunctură extraordinară pentru a fi primită în NATO, datorită poziției și atitudinii adoptate față de evenimentele din 11 septembrie 2001 din SUA și ca participantă la acțiunile de menținere a păcii în Bosnia, Afganistan și în alte puncte fierbinți de pe glob. Deci, o să fim primiți sigur în NATO!

Când fac această afirmație mă bazez pe confidențele făcute de un mare șef al acestei alianțe, în timp ce mă aflam la Praga".

Cele declarate de Ștefan Popa Popa's atunci s-au împlinit întocmai. România a fost invitată să adere la NATO, iar maestrul a participat la acea întrunire istorică, prilej cu care a făcut portretele-caricatură ale șefilor de stat și de guverne prezenți la summit, pe care le-a adunat în Albumul: „Popa's în Praga", lansat, așa cum am mai arătat, vineri seara, la Târgu-Mureș, în prezența a circa 400 de personalități politice, publice, din mass-media, oameni de afaceri și alți invitați. Că acest album s-a bucurat de un deosebit succes și de aprecierea celor prezenți, o certifică vânzarea a sute de exemplare din această operă unică și solicitarea cumpărătorilor ca artistul să le deseneze portretul-caricatură în amintirea acestei întâlniri extraordinare cu târgumureșenii.

Ștefan Popa Popa's este artistul care într-un minut sau două (este cel mai rapid din lume) realizează portretul oricărui om. Portretele și caricaturile executate de el redau sufletul omului, nu imaginea sa fizico-materială, de aceea este inconfundabil și inegalabil, ca artist în materie.

Pentru a întări și certifica aceste calități, redăm câteva aprecieri ale unor personalități străine și din țară, care îl cunosc bine pe artist: „Omul este măreț, omul este puternic, munca sa este magnifică. Munca sa conține multă forță, o formidabilă calitate de a desena, aparținând celui mai mare caricaturist pe care l-am văzut vreodată" - Hunt Emerson - Anglia.

„Ștefan Popa Popa's… cu adevărat un talent excepțional, care a citit mica lume ascunsă în cartea ființei noastre interioare… Privim, ne amuzăm și încercăm să ne amuzăm până la lacrimile de bucurie cu aceste desene extraordinare… Un festin al spiritului malițios" - Eugen Simion, președintele Academiei Române.

„Popa's este fără îndoială un fenomen al desenului. Între excesele suprarealismului și răceala umorului negru a adus nobilitate în opera satirică și un sens mai apropiat de filosofia care nu poate fi găsită într-un simplu desen" - Onafaa Bennani - Maroc.

„Dacă La Bruyére și Balzac ar fi în viață ar regăsi în Popa's un desenator sclipitor, primul pentru «Characters» și al doilea pentru «Comedia umană»" - Guy Laurent - Franța.

În final, redăm gândurile maestrului Ștefan Popa Popa's despre apariția și lansarea albumului

„Popa's în Praga": „Dedic acest album celor care au crezut în mine, m-au ajutat și suportat, și celor cu ajutorul cărora am vernisat o expoziție de desene - Centrul Congresului din Praga, cu ocazia summit-ului NATO, care a avut loc în 20-21 noiembrie 2002."

Lasă un comentariu