Din ciclul „România fascinantă" - Cu jalba-n proțap, la… mall!

Distribuie pe:

Nici n-a trecut bine Ziua Justiției, cu aprecierile, felicitările și îndemnurile aferente, întru atingerea de noi culmi în seriozitatea și exigența actului de facere a dreptății, că efectele se văd deja: odată cu căderea frunzei, adică începând din această toamnă, Tribunalul din Buzău se mută în casă nouă! Viitoarea „locație" este mult mai „trainică și mai frumoasă", decât asta de-acum, care e prea mică, prea neîncăpătoare, prea sumbră, cu lambriurile și băncile ei de lemn, cu tavane prea joase și pereți prea cu igrasie, de nici nu-ți vine să-l dai în judecată pe vecinu' fiindcă și-a mutat gardul mai încoace cu un lat de palmă, încălcându-ți, grav, dreptul la proprietate, ba, mai mult, câinele lui ți-a mai și șterpelit trei ouă din cuibar.

Problema este că, în tot Buzăul nu s-a găsit vreo clădire mai de Doamne - ajută, iar de construit una nouă, nici nu poate fi vorba, în aceste vremuri de restriște. Astfel stând lucrurile, s-a decis, pe plan local, că judecătorii, grefierii, aprozii și, în general, tot personalul auxiliar de specialitate își vor lua cărțoaiele, codurile (de procedură), dosarele, parafele, ciocanele de bătut în masă (în masa dreptății, firește), robele și ce marafeturi mai au ei pe acolo și se vor muta, cu cățel și cu purcel… la mall, la MALL!

Pregătirile sunt, deja, în toi: proprietarii centrului comercial sunt tot o zdroabă, depunând eforturi susținute în scopul asigurării de condiții optime pentru înfăptuirea actului de justiție, printre oale, crătiți, încălțări, haine de firmă, șepci, pălării, mașini de spălat și suveniruri. Clădirea va fi recompartimentată, se va croi o intrare separată, special gândită pentru accesul în „cremenal", nu care cumva cumpărătorii să dea peste infractori și invers, iar judecătorii să-i confunde, în marea îmbulzeală, și să-i vâre la beci pe unii în locul celorlalți. Vorba ceea, vine omul la șaormeria din mall, să-și ia o șaormă „cu de toate" și se trezește cu mandat de arestare pe 30 de zile, din nebăgare de seamă.

Iaca, deci, cine spune că reforma în justiție nu înregistrează progrese, zi de zi și neabătut, să facă bine să-și ia vorba proastă înapoi: la Buzău, cel puțin, dreptatea se va face în mod plăcut și relaxat: mai motivezi o sentință, te mai uiți pe geam, să vezi ce s-a mai „băgat" la electrocasnice, mai transcrii o stenogramă, te mai duci să-ți cumperi un ruj la reduceri etc. Plus, muzica ambientală, care, nu-i așa, te transpune într-o lume de vis, te face mai bun, mai tolerant, mai imparțial, mai independent și mai inamovibil, bineînțeles…

Buzoienii nu sunt prea încântați de noua realizare în materie de reformă a justiției: ei spun că nu li se pare normal ca ditamai instanța de judecată să funcționeze în mall, că așa ciudățenie n-au mai văzut și n-au mai auzit, dar că… asta e, se vor obișnui, se vor acomoda, fiindcă unde-i lege, nu-i tocmeală.

…Și, în definitiv, tot e mai bine că au mutat tribunalul în mall. Rău ar fi fost să-l mute în crâșmă! Sau nu?

Lasă un comentariu