Boală veche: Ne „autodistrugem" Și pentru că în loc să ne unim, ne bălăcărim!

Distribuie pe:

Din păcate, și anul 2015 se derulează, sub ochii noștri, sub semnul unei mari dezamăgiri în rândul românilor și cu regretul cauzat de obiceiul (vechi, dar încă existent) de a da vina pe alții pentru relele ce ni se întâmplă, uitând că, de fapt, noi (conducătorii, politicienii) și nu alții (străinii, mai ales) suntem vinovați de starea precară în care ne aflăm.

Sunt (există), așadar, ținte mult mai importante de atins decât „bălăcăreala" de acum, de la „vârful" politicii românești. Mai ales că, din '90 încoace, România a trecut prin șapte cicluri electorale (din 1990, 1992, 1996, 2004, 2008 și 2012), dar bunăstarea mult promisă de mai toate guvernele se lasă încă așteptată. În paranteză fie spus, dacă în trecutul apropiat, „bălăcăreala" se derula - la vârful politicii - între fostul președinte Traian Băsescu și prim-ministrul (încă!) Victor Ponta, acum, în 2015, aceasta (bălăcăreala, adică) s-a mutat cu arme și bagaje între actualul președinte, Iohannis, și același Victor Ponta, căruia i s-a cerut insistent demisia! Mai mult, numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la șefia SIE a dus la nenumărate discuții în contradictoriu în interiorul PSD, gurile rele afirmând chiar că Valeriu Zgonea ar putea fi schimbat de la șefia Camerei Deputaților. Dar că singurul care ar putea pune capăt acestor discuții este Victor Ponta.

Pe de altă parte, încurajați de faptul că MRU a trecut de votul Parlamentului - după ce Gabriel Oprea a intrat în sala de ședință cu oastea parlamentarilor UNPR în spate și cu interesul național la braț, pe post de consoartă - liberalii vechi și noi „se bat" pe candidaturile în alegerile locale, co-președintele PNL Vasile Blaga afirmând că termenul pentru definitivarea acestui proces este 1 decembrie a.c.

Întrebare: oare, pentru noi, ceilalți - populația, contribuabilii, votanții, adică - sunt acestea problemele arzătoare ale zilei, ale momentului? Câtă vreme, zeci, sute de proiecte de lege (relata o televiziune) au rămas nedezbătute în Parlament, iar onor parlamentarii și-au luat „vacanță" (a câta oară, în acest an?) până-n toamnă. Poate și de aceea, dominația oamenilor

(a politicienilor), și nu a legii, a caracterizat toți cei 24-25 de ani de la prăbușirea dictaturii comuniste. Or, iată, și din acest motiv, conducătorii, politicienii - cei care se bălăcăresc - poartă răspunderea pentru starea precară în care ne aflăm. Și asta scriam și la începutul acestor rânduri, deoarece într-o prezentare susținută la Academia Română, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara, nu demult, că România are nevoie de încă zece ani pentru a ajunge la 60% din media UE a PIB pe locuitor. Pe de altă parte, în cadrul dezbaterii „România investițiilor - România dezvoltării", premierul Victor Ponta ne spunea, la un moment dat - în vremurile lui bune! - că „ar vrea ca la

1 iulie 2019, când România va deține președinția UE, străinii să vină cu euro, nu cu lei." Ceea ce presupune - cum spunea același Ponta, că „România trebuie să adopte moneda unică europeană până în anul 2018, când România va sărbători 100 de ani de la Marea Unire." Obiectiv măreț, însă cam greu de realizat, câtă vreme…

1) Gâlceava, încă, nu ne ocolește. Imediat, după trecerea MRU de votul Parlamentului, Alina Gorghiu, co-președinte al PNL, declara triumfător: „Numărul de voturi este suficient și necesar pentru o moțiune de cenzură. Am avut o stare de bine. Este un moment important pentru noi. Sunt convinsă că nu este ultima dată când vom avea o astfel de majoritate." Deci,

asta-i problema: ca PNL să ajungă la guvernare, chiar dacă Program nu prea are sau doar îl ține la… păstrare! Dacă, totuși, îl are!...

2) Fără un motiv plauzibil, pe înțelesul omului de rând, vindem totul: nu doar pământul, glia strămoșească, ci și bunuri (bogății), ce dau (au dat) identitate acestei țări, acestui popor. Am asistat (și nu doar în 2014 și 2015) la fenomene precum: păduri tăiate pentru terenuri de sport, pentru proiecte imobiliare, pentru comerțul ilegal de lemne etc. Potrivit organizației neguvernamentale Agent Green, în Parcul Național Piatra Craiului, din Munții Carpați, circa 300 de hectare de pădure au fost defrișate. Dar în Transilvania (și nu numai) câți Kerestoy-Verestoy nu s-au îmbogățit de pe urma defrișărilor nesăbuite, a comerțului ilegal cu lemn? Din păcate, deși efectele tăierii pădurilor sunt cunoscute, defrișările continuă. Oare nu ne tăiem singuri, și în acest caz, craca de sub picioare? Și, asta, la propriu, nu doar la figurat. Iar, în asemenea matrapazlâcuri sunt, ca de obicei, implicate și persoane sus-puse (protejate politic „la vârf").

3) Corupția? O combatem, dar nu o eradicăm, o combatem, dar o (tot) avem! Cum să adoptăm moneda unică europeană până în anul 2018, câtă vreme, șpaga, mita - componenta „minoră" a corupției, este în floare, iar un sondaj CSOP, realizat la cererea Asociației pentru Implementarea Democrației, ne spune clar: „Vrei să reușești? Mită plătești!" Potrivit acestuia, 73% din populația țării crede că nu poți reuși în România fără să apelezi la mijloace mai puțin legitime, cum ar fi mita sau traficul de influență, în timp ce doar 27% dintre români cred că se poate. Întrebarea este: s-au organizat acțiuni antimită și antișpagă? Păi, numai noi am scris de vreo 10 ori despre asemenea acțiuni, în coloanele „Cuvântului liber". Rezultatul? Cel indicat de sondajul CSOP și, mai nou, de acțiunile „în forță" ale procurorilor DNA (și nu numai)!

Dar ne „autodistrugem" și atunci când ne lipsește…

4) … Demnitatea națională! Să ne amintim că, nu demult, fostul președinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barosso anunța că, prin hotărârea unanimă a comisarilor europeni, a fost decisă monitorizarea, în continuare, a României. Întrebarea este: de ce a ajuns, brusc, România, să fie monitorizată și a făcut - cum amenința Barosso - un pas înapoi de pe buza prăpastiei? De ce noii stăpâni de la Bruxelles (înainte au fost alții!) se stropșesc la „sclavii" de pe plantația România? Oare nu, în primul rând, din cauza politicienilor români? Ai celor care au avansat, în spațiul public, idei năstrușnice despre… puciuri și lovituri de stat!?

Or, la toate problemele la care ne-am referit mai sus, răspunsurile nu trebuie căutate în altă parte, ci la noi, în România. În declarațiile iresponsabile pe care politicienii români le-au făcut - în goana lor după Putere - atât în țară, cât și în străinătate. În lipsa lor de acțiune în interesul național, de demnitate și ură a unora (din opoziție) față de alții (vremelnic, la Putere). Țara nici nu a mai contat. Tot ce a contat a fost să se bălăcărească, să insiste pe atacul la instituțiile importante ale statului, în cazul Codului Penal, să includă modificări prin care să-i salveze „de pușcărie" pe unii mahări politici. Când însă (apropo de demnitate) unii înalți oficiali unguri, „în cap" cu premierul Viktor Orban, au făcut declarații profund ofensatoare la adresa statului român, amestecându-se în probleme interne ale țării, doar liberalul Puiu Hașoti a propus, la acea vreme, adoptarea unei declarații a Parlamentului român. Declarație de care, până la urmă, s-a ales praful!

Concluzia! Una singură: de lipsa de demnitate națională, de supușenia și slugărnicia noastră, principalii profitori sunt străinii. Se pare, însă, că, de la o vreme, românii nu mai acceptă să asiste neputincioși la cum „le fuge pământul (țara) de sub picioare". Poate (nutrim speranța!) și noul președinte al României, Klaus Iohannis, va încerca să „corecteze" evenimentele nefericite de până acum! Iar faptul că, potrivit însărcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA la București, Dean Thompson, „SUA vor continua să colaboreze cu România pentru a garanta protejarea, consolidarea și păstrarea ideilor și instituțiilor democrației, libertății și egalității, nu doar acum, ci pentru generațiile viitoare", constituie o garanție suplimentară în acest sens! Să dea Domnul!"

 

Lasă un comentariu