De astăzi, ASIGURAREA FACULTATIVĂ A LOCUINȚEI, DOAR DUPĂ ASIGURAREA OBLIGATORIE!

Distribuie pe:

Astăzi, 9 iulie 2015, intră în vigoare Legea nr. 191/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, publicată în Monitorul Oficial nr. 494, din 6 iulie a.c.

Conform noului act normativ, cetățenii vor putea să încheie o asigurare facultativă pentru locuință proprie, doar după ce vor încheia asigurarea obligatorie.

Concret, societățile de asigurare-reasigurare nu vor mai avea voie să facă asigurări facultative în cazul locuințelor pentru care nu s-au încheiat asigurări obligatorii.

În cazul celor care au asigurări facultative multianuale la momentul intrării în vigoare a Legii nr. 191/2015, asigurările obligatorii vor trebui încheiate cu ocazia primei aniversări anuale.

„PAID (Polul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) va pune semestrial la dispoziția primăriilor, în format electronic, lista proprietarilor care au încheiat contracte de asigurare obligatorie. Primarul, prin compartimentul de specialitate, va trimite, în termen de trei zile de la data primirii listei, scrisori de înștiintare, cu confirmare de primire, către persoanele care nu au încheiat PAD (Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) pentru locuințele pe care le dețin în proprietate", dispun noile prevederi.

Dacă până acum dovada existenței contractului de asigurare obligatorie a locuinței se făcea, atât cu Polița PAD, cât și cu certificatul de asigurare, de acum înainte societățile de asigurare vor elibera doar polița PAD la încheierea contractului, acesta fiind înscrisul în baza căruia asiguratorul se obligă să plătească despăgubiri asiguratului.

Reamintim că locuințele sunt împărțite în doua categorii (tip A și tip B), în funcție de materialele de construcție folosite. Pentru casele de tip A, prețul asigurării este de 20 de euro pe an, iar despăgubirile acordate ajung până la 20.000 de euro, iar pentru casele de tip B prețul este de 10 euro, iar despăgubirile ajung până la 10.000 de euro.

Atenție! Locuințele din clădirile incluse în clasa întâi de risc seismic nu pot fi asigurate împotriva dezastrelor naturale decât după ce sunt consolidate!

De precizat că, potrivit Legii nr. 260/2008, proprietarii de locuințe care nu încheie asigurarea împotriva dezastrelor naturale pot fi sancționați, de primari sau persoanele împuternicite de către aceștia, cu amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei.

 

Lasă un comentariu