BOLILE CARDIACE FAC DIFERENȚA SPERANȚEI DE VIAȚĂ DINTRE FEMEI ȘI BĂRBAȚI

Distribuie pe:

Oamenii de știință americani de la Universitatea California de Sud, citați de descopera.ro, susțin că au dezlegat misterul din cauza căruia femeile trăiesc mai mult decât bărbații, acesta fiind bolile cardiace.

„Este un fapt de necontestat că femeile din întreaga lume trăiesc mai mult decât bărbații. Studiul nostru a dezvăluit că bolile cardiace sunt principalul vinovat pentru diferențele privind speranța de viață a bărbaților și a femeilor, aceste diferențe începând să se contureze la începutul secolului XX.

Odată cu prevenirea bolilor infecțioase, a regimului alimentar îmbunătățit și a altor beneficii în ceea ce privește sănătatea de care s-au bucurat oamenii născuți în 1800 și la începutul anilor 1900, mortalitatea a scăzut semnificativ. Femeile au avut parte de o creștere a longevității mult mai rapidă. Ceea ce am studiat noi a fost această scădere inegală a ratei mortalității la nivel global și am ajuns la concluzia că bolile cardiace reprezintă principalul motiv din spatele mortalității mai ridicate din rândul bărbaților.

În cercetare, am folosit date cu privire la speranța de viață a femeilor și bărbaților de peste 40 de ani, în perioada 1800 - 1935, din 14 state dezvoltate. Astfel, am descoperit că în rândul persoanelor născute după 1880, rata mortalității a scăzut în cazul femeilor cu 70% mai mult decât cea a bărbaților. Am analizat și bolile cauzate de fumat, însă vasta majoritate a morților în exces a fost cauzată de afecțiuni cardiovasculare. Surprinzător, fumatul a fost responsabil doar pentru 30% din diferența dintre rata de mortalitate dintre cele două sexe, după 1890.

Intenționăm să aprofundăm aceste rezultate și să vedem dacă există diferențe în ceea ce privește riscul dezvoltării unor boli de inimă în rândul femeilor și al bărbaților", explică oamenii de știință americani.

 

Lasă un comentariu