Tricolorul românesc, Cartea lui Mihai Eminescu și Cartea de Rugăciuni ortodoxe, în Harghita și Covasna

Distribuie pe:

Acțiunea „Români pentru Români" a desfășurat, cu ocazia sfârșitului de an școlar, o campanie adresată elevilor români din satele Harghitei și Covasnei, constând în premierea celor mai merituoși dintre ei cu un Steag Tricolor, un volum de Mihai Eminescu și o Carte de rugăciuni ortodoxe, simboluri ale identității de Neam, menite a-i călăuzi în viață pe puiuții de români din inima Țării.

Mesajul românilor din toate colțurile țării și din diaspora, mesaj de solidaritate și dragoste românească, a ajuns în școlile sau în bisericile din Voinești Covasna, Valea Mare, Mănăstirea Mărcuș, Zăbala, Zagon, Păpăuți, Dobârlău Vale, Dobolii de Jos, Doboi, Aita Medie. Un moment cu totul aparte a avut loc la Mănăstirea din Valea Mare, acolo unde am avut onoarea și cinstea de a-i săruta dreapta Preasfințitului Părinte Andrei, Episcop al Harghitei și Covasnei. Am înmânat Sfintei Mănăstiri un Drapel Tricolor ce va fi înălțat pe catarg, gestul nostru fiind binecuvântat de Preasfinția Sa.

Preasfințitul Andrei a ținut să ne mulțumească, adresându-ne un mesaj special din care redau un fragment: „Mulțumim fraților români pentru că au adus acest Tricolor, îi spunem noi Icoană a Neamului Românesc, pe care au dăruit-o Sfintei Mănăstiri din Valea Mare. Ori de câte ori ne vom aținti ochii la acest sfânt Tricolor, ne vom gândi la cei plecați în veșnicie".

Văzând gestul copiilor din Valea Mare care fluturau steagurile tricolore primite din partea noastră cu câteva zile în urmă (semn că roadele eforturilor noastre încep să se vadă), Preasfințitul Andrei a adresat un apel tuturor credincioșilor de a arbora steagul românesc și de a îmbrăca straiele populare.

Am avut, de asemenea, imensa bucurie să-l avem alături de noi, atât la Mănăstirea Valea Mare, cât și la Voinești Covasna, pe distinsul profesor Ioan Lăcătușu, omul care luptă de 25 de ani pentru drepturile românilor din Harghita, Covasna și Mureș. Împreună cu domnia sa, am ascultat în Biserica din Voinești, după săvârșirea unui parastas în memoria lui Mihai Eminescu și a Părintelui Justin Pârvu, cântecele patriotice ale grupului de copii „Crăișorii Iancului", grup coordonat de domnișoara profesoară Florentina Teacă, o vajnică promotoare a tradițiilor românești în rândul generației tinere.

În toate satele am fost primiți cu multă căldură, fiind binecuvântați de privirea țăranilor români și de preoți destoinici, care țin, în jurul bisericilor ortodoxe, România vie în Harghita și Covasna: pr. Nicolae Floroiu din satul Valea Mare, pr. Iustin Gârleanu din Aita Medie, pr. Ioan Ovidiu Măciucă din Voinești, pr. Flavius Filip Fărcaș din Dobolii de Jos

pr. Ioan Lupu din Doboi, părintele protopop Ioan Bercu, fiind exemple vii în acest sens.

Această Acțiune desfășurată pe parcursul a două săptămâni a necesitat un efort organizatoric susținut, dar succesul ei se datorează în primul rând mobilizării românilor din toate colțurile țării, în mod deosebit remarcându-se femeile românce, doamnele Mariana Cristescu, poetă și jurnalistă de prestigiu, șiLivia Stângă, cadru universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara, care au mobilizat exemplar energiile românești din Mureș și Banat.

Mesajul pe care l-am transmis elevilor în această campanies-a axat pe respectarea și urmarea tradițiilor strămoșești, a valorilor autentice românești din cultura națională, pe cinstirea voievozilor Neamului și a marilor duhovnici români. Aceste repere sunt menite a ține generația tânără neclintită în Credință și dreaptă în fața vremurilor ce vor veni. Am încercat și încercăm în continuare să le oferim copiilor o alternativă la intoxicarea antiromânească ce se desfășoară pe majoritatea canalelor mass-media din România.

 În Harghita și Covasna se adaugă la această stare de fapt și agresiunea specifică structurilor maghiare extremiste, ce urmăresc deznaționalizarea comunității românești și slăbirea ei cu scopul de a forța dezmembrarea teritorială a României. În inima țării, dacă se continuă nestingherită această cale, urmează să dispară etnicitatea românească. Tăcerea complice a factorilor decizionali politici de la nivel central și local este de condamnat, sentimentul de abandon pe care-l resimte din plin românul din cele două județe fiind extrem de accentuat, acesta ducând în cele din urmă la o demobilizare etnică și națională, la depunerea „armelor".

De aceea, considerăm că este de datoria noastră să transmitem acelor români toată susținerea și solidaritatea noastră, a românilor simpli, prin fapte mai mici sau mai mari. Retrezirea sentimentului național, a conștiinței de Neam și de Țară sunt vitale, mai ales în satele unde românii de-abia mai vorbesc românește, pericolul de pierdere a limbii strămoșești fiind unul real. Menționez aici ca exemplu numai două sate, Doboi din Harghita și Dobolii de Jos din Covasna, acesta din urmă aflându-se la o distanță foarte mică de Brașov!

Cea mai puternică verigă instituțională ce-i ține pe mulți dintre acești români „în" România este Biserica Ortodoxă Română, de remarcat în acest sens fiind trezvia

și făptuirea românească a Părintelui Mitropolit Ioan Selejan, care a păstorit Eparhia Munților timp de 21 de ani, și a vrednicului său urmaș, Părintele Episcop Andrei. Datorită Bisericii, Țara respiră încă în munții din inima ei.

 

Lasă un comentariu