Maestrul FERI, la a 92-a aniversare

Distribuie pe:

 La 10 iulie 2015, artistul JORGA FRANCISC împlinește 92 de ani de viață. Nu știu dacă sunt mulți sau sunt puțini, dar față de optimismul său debordant, față de planurile și dorințele sale artistice de viitor, ar mai fi nevoie de încă 92 de ani de acum încolo, de multe primăveri și veri înfloritoare. Această sete nepotolită de creație artistică l-a făcut pe maestrul FERI să fie plin de viață, să muncească și să creeze în mod ordonat, zi de zi, constant, și să treacă cu bine chiar cu multă seninătate peste necazurile bătrâneții. De fapt, nu de puține ori mi s-a confesat că: „Dacă în fiecare dimineață nu apare un junghi nou, înseamnă că ceva nu e în regulă!".

Cu înțelegere și răbdare, cu multă încredere și optimism în viață, reușește să treacă peste toate și să-și proiecteze planuri noi de acțiune, să se dedice cu multă pasiune șevaletului, de unde scoate mereu noi creații artistice, care mai de care mai frumoase și mai interesante.

Picturile sale în ulei pe care le realizează cu multă lejeritate își păstrează acum același stil inconfundabil realist-impresionist și indiferent dacă sunt peisaje, flori sau portrete degajează un anumit parfum deosebit, o anumită căldură și liniște interioară, un limbaj al culorilor mai domol, încărcat de aerul patriarhal al maestrului.

Deși a realizat până acum peste 6000 de lucrări în pictură, are totuși o anumită nemulțumire, o părere de rău, că nu mai are puterea necesară de a ține în mâini dalta și ciocanul, să adauge la cele peste 200 de statui în lemn, ghips, piatră sau bronz, alte lucrări pe care le are în suflet și pe care ar da oricât să le poată scoate la lumină. Sculptura a fost de fapt pasiunea sa supremă și îi pare rău că nu o mai poate continua. Dar viața merge mai departe și de pe șevaletul său vor ieși în continuare noi și noi pânze tot mai interesante, ce vor alina nostalgia artistului.

Acum, la acest ceas aniversar, mă alătur familiei sale, prietenilor și cunoscuților, dorindu-ți, dragă maestre FERI, multă sănătate și putere de muncă și multe împliniri în creația artistică de mare valoare, care te țin în viață spre fericirea tuturor celor care te iubim.

LA MULȚI ANI, MAESTRE FERI!

 

Lasă un comentariu