SECVENȚE LUDUȘENE

Distribuie pe:

 • Dreptcredincioșii care au mers duminică, 5 iulie 2015, la Biserica cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel'', din parohia ortodoxă Luduș II, au avut bucuria să participe la Sfânta Liturghie oficiată de părintele protopop Lucian Voșloban, preotul Constantin Savu, împreună cu prea-cuviosul părinte Vasile Furdui, fiu al Ludușului, stareț al Mănăstirii cu hramul ,,Sfântul Gheorghe'' și cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava'', din comuna Bâriova, județul Iași. Înaltul oaspete a descifrat lumina Evangheliei după Matei, despre vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei și i-a provocat pe enoriași să dezvolte împreună temele despre recunoștința față de binefăcători, despre înmulțirea talanților dați de Dumnezeu și despre slujirea semenilor.

Prezența părintelui stareț Vasile Furdui la Luduș se înscrie în practica părintelui protopop Lucian Voșloban de a-i invita pe clericii ortodocși originari din Luduș să-L slujească împreună, în biserică, pe domnul Iisus Hristos. În acest an bisericesc, enoriașii ortodocși i-au avut ca oaspeți pe preotul Florin Botezan, profesor doctor în teologie și paroh în Alba-Iulia, preotul Alexandru Moldovan, profesor la Seminarul și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia și publicist, preotul Olimpiu Zăhan, doctor în teologie, protopop al Târgu-Mureșului.

• În zilele de 3, 4 și 5 iulie 2015, Ludușul a găzduit, în organizarea Primăriei, întâlnirea oficială a reprezentanților localităților înfrățite Ludas, din Ungaria, Supljak-Ludas, din Serbia, și Luduș, din România. Delegațiile din Ungaria și Serbia au sosit la Luduș vineri, 3 iulie, la orele serii și au participat la recepția oferită de primarul Cristian Moldovan. La masa festivă, cu gulaș la ceaun, ca principal fel de mâncare. Sâmbătă, 4 iulie și duminică, 5 iulie, oaspeții din Ungaria și Serbia (toți de etnie maghiară) au participat la activități comune organizate de Primăria orașului.

Colaborarea dintre cele trei localități a început în anul 2001, la inițiativa unui grup de persoane din orașul Luduș. De atunci, întâlnirile anuale au loc, prin rotație, în cele trei localități.

Scopul principal al acestor întâlniri este menținerea bunelor relații dintre comunitățile din cele trei orașe, efectuarea unui schimb de experiență între cetățeni membri ai UE (România și Ungaria) și cetățeni ai Serbiei care aspiră să devină membră UE.

Datorită înfrățirii cu localitățile Urhida și Ludas, din Ungaria, Primăria Luduș a câștigat, în anul 2014, un proiect în valoare de 18.000 de euro, din fonduri europene nerambursabile.

• A apărut ediția cu numărul opt al ,,Cronicii de Luduș'', editată de S.C. ALL CRIS SRL din Târgu Mureș. Sub motto-ul ,,Poți asculta cuvintele, dar nu te încrede decât în fapte'' (Balzac), noua ediție cuprinde în cele opt pagini ale sale, douăzeci de materiale: știri și reportaje din realitatea ludușeană, interviuri, portrete, proiecte locale finalizate sau în curs de finalizare, însoțite de fotografii color și alb-negru. Ziarul a fost deja distribuit gratuit în primele zile ale lunii iulie locuitorilor orașului Luduș.

• Un nou sens giratoriu, al doilea din oraș, a fost amenajat recent la intersecția străzii Pieței cu, strada Zăvoiului și cu intrarea nordică în Piața săptămânală.

Construit la inițiativa Primăriei și prin munca angajaților de la Direcția Drumuri, Intervenții, Transport și Zone Verzi, coordonată de domnul Liviu Popa, noul sens giratoriu fluidizează circulația rutieră din aglomeratul cartier ,,Viitorul'' (Arizona) și, în mod deosebit, cea din zilele de marți, zi de târg săptămânal, scurtează parcursul rutier pentru o parte a celor din cartier, asigură virarea, în condiții de siguranță, spre noile blocuri ANL și reduce, până la dispariție, nivelul de stres al conducătorilor auto aflați în trafic în zonă.

 

Lasă un comentariu