20 de ani de la sfinţirea Bisericii ortodoxe din Reghin-Iernuţeni, prima biserică din ţinuturile mureşene sfinţită de un Patriarh, Teoctist Arăpaşu (II)

Distribuie pe:

Această aniversare, a sfinţirii bisericii, va fi sărbătorită pe măsura măreţiei şi importanţei istorice şi spirituale a evenimentului din 20 august 1995. Astfel, în lunile august-septembrie, vor avea loc la Reghin, o serie de manifestări cu caracter cultural şi spiritual, menite să evidenţieze importanţa majoră a momentului sfinţirii bisericii din Iernuţeni. În primul rând, în ziua de 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului (Sântămăria Mare), biserica îşi va prăznui hramul. Apoi, în ziua de joi, 20 august 2015, exact când se împlinesc două decenii de la sfinţire, de dimineaţă se va săvârşi Sfânta Liturghie în biserica din Iernuţeni.

Tot în ziua de 20 august 2015, de la ora 17, la Biblioteca Municipală „Petru Maior" din Reghin va avea loc o manifestare cultural-spirituală , un simpozion intitulat ,,20 de ani de la sfinţirea Bisericii Ortodoxe Române Reghin-Iernuţeni, prima biserică din ţinuturile mureşene sfinţită de un Patriarh, Teoctist Arăpaşu şi 100 de ani de la naşterea sa", eveniment la care vor lua parte mai mulţi intelectuali, atât laici cât şi clerici.

Tot legat de această aniversare, parohia ortodoxă română din Reghin-Iernuţeni va primi, în ziua de duminică, 6 septembrie 2015, vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Cu acest prilej, ierarhul va sfinţi capela mortuară de la Iernuţeni-Mociar (aparţinătoare parohiei), apoi va sluji Sfânta Liturghie arhierească, în biserica cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului" şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Reghin-Iernuţeni, pentru a încununa, prin aceasta, ansamblul memorabil de evenimente cultural-spirituale menite să aniverseze sfinţiriea bisericii.

Între toate acestea se distinge figura preotului Vasile Chiorean, ctitorul principal al bisericii, care, alături de soţia sa, regretata doamnă preoteasă Cătălina Chiorean, de cei trei fii ai săi, toţi trei absolvenţi de Teologie (doi dintre ei sunt preoţi), de bunii credincioşi din Iernuţeni, au ridicat un edificiu memorabil, au înălţat o biserică măreaţă, spre slava lui Dumnezeu şi spre mântuirea tuturor.

De-a lungul activităţii sale, părintele Vasile Chiorean se distinge ca un teolog erudit, părinte duhovnicesc al tuturor, preot la înălţimea chemării sale ca păstor de suflete, prin aceasta formând un nume bun, nume care va rămâne mărturie peste veacuri. Slujitor al altarului străbun de aproape o jumătate de secol, sfinţia sa şi-a exercitat slujirea cu credinţă şi evlavia Domnului şi Mântuitorului Iisus Hristos, păzind în acelaşi timp cu sfinţenie toate învăţăturile Evangheliei, împlinind cuvintele Sfântului Apostol Pavel care zice: „Fiţi următori mie precum şi eu sunt lui Hristos"(I Cor. 11,1). Pentru vrednicia faptelor sale, se cuvine să-i aducem cinstea, lauda şi recunoştinţa noastră, a celor ce simţim româneşte, a celor ce ne iubim ţara şi credinţa străbună şi ne preţuim istoria. Părintele Vasile Chiorean se înscrie fără îndoială şi pe bună dreptate, în pleiada marilor clerici ai Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania, pentru profundul său devotament, materializat în fapte, faţă de Biserica noastră strămoşească şi faţă de poporul român.

(Sfârşit)

Lasă un comentariu