De astăzi, SALARIAŢII AFLAŢI ÎN CONCEDIU MEDICAL NU MAI POT FI VERIFICAŢI LA DOMICILIU!

Distribuie pe:

Începând de astăzi, 10 iulie, posibilitatea verificărilor la domiciliu a salariaţilor aflaţi în concediu medical a fost eliminată prin Legea nr. 183/2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 496, din 7 iulie a.c.

Reamintim că posibilitatea verificării la domiciliu a fost introdusă în aprilie 2010, prin OUG nr. 36/2010, din cauză că Executivul constatase „o creştere alarmantă a numărului de concedii medicale acordate, fapt ce contribuia la diminuarea semnificativă şi continuă a bugetului fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Dacă angajaţii nu sunt găsiţi acasă sau pur şi simplu refuză controlul, aceştia riscă să nu le mai fie plătită indemnizaţia de incapacitate temporară de muncă", după cum se preciza în expunerea de motive a actului normativ.

Însă, de această dată, parlamentarii au considerat că „reglementarea este excesivă şi că, în practică, s-a constatat că absenţa de la domiciliu a persoanei beneficiare de concediu medical nu reprezintă un motiv de suspendare a drepturilor".

În prezent, pentru a beneficia de concediul medical şi de indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, potrivit OUG nr. 158/2005, salariaţii trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, trei condiţii, şi anume: să aibă un stagiu minim de cotizare de o lună în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul; să prezinte adeverinţă de la plătitorul de indemnizaţii, din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni, excepţie făcând urgenţele medico-chirurgicale sau bolile infectocontagioase din grupa A; să fie prezenţi la domiciliu între anumite ore ale zilei, pentru a putea fi verificaţi, dar numai în situaţia în care casele de asigurări de sănătate primesc sesizări (de exemplu, un salariat aflat în concediu medical este „pârât" că, în realitatea, este plecat la muncă în străinătate).

Lasă un comentariu