Peste 7.000 de hectare de pădure, în proprietatea statului român, printr-o hotărâre irevocabilă a Tribunalului Botoşani

Distribuie pe:

Peste 7.000 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră de pe raza localităţilor Răstoliţa şi Lunca Bradului, care au fost revendicate de şapte persoane, moştenitori ai familiei nobiliare Eltetö, rămân în proprietatea statului român, în urma unei hotărâri irevocabile a Tribunalului Botoşani, pronunţate în 6 iulie 2015.

În 2005, persoanele în cauză au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pe vechile amplasamente a suprafeţei de 3.519 hectare de teren cu vegetaţie forestieră după defuncţii Elteto Maria, Elteto Albert, Elteto Janos (Jozsef) pe raza comunei Lunca Bradului şi a suprafeţei de 3.834 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră după defuncţii Elteto Jozsef, Elteto Maria, Elteto Albert, Elteto Viorica, Elteto Judith, Elteto Mariana, pe raza comunei Răstoliţa.

Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Mureş le-a respins aceste cereri în 2007, constatând că bunurile au fost preluate de stat în baza mai multor legi emise ca efect al Convenţiei de Armistiţiu din 12 septembrie 1944, printre care şi Legea 91/1945 pentru înfiinţarea Casei de Administrare şi Supraveghere a Bunurilor Inamice (CASBI).

E vorba de acte normative anterioare instaurării regimului comunist, adică anterioare perioadei de referinţă prevăzute de Legea 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.

Cele şapte persoane s-au adresat instanţei, dosarul fiind strămutat de la Judecătoria Reghin la Judecătoria Dorohoi, care a respins plângerea petenţilor ca neîntemeiată, în ianuarie 2014.

Ca urmare a promovării unui recurs, Tribunalul Botoşani a menţinut hotărârea Judecătoriei Dorohoi, printr-o decizie irevocabilă pronunţată în data de 6 iulie 2015.

Hotărârea Tribunalului Botoşani poate fi consultată la adresa http://portal.just.ro/40/SitePages/Dosar.aspx?id-dosar=22200000000029748&id-inst=40

Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, în calitate de preşedinte al Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Mureş, mulţumeşte pe această cale public reprezentanţilor Direcţiei Silvice Mureş, Ministerului de Finanţe, Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi comisiilor locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Lunca Bradului şi Răstoliţa, pentru sprijinul acordat.

 

Lasă un comentariu