Meseria - „Brățară de Aur"

Distribuie pe:

În această lună, absolvenții de gimnaziu și de liceu își rostuiesc viitorul prin înscrierea la instituții de învățământ. Mai nou, a devenit o modă învățământul prin țări străine pentru elevii cu rezultate deosebite la învățătură, dar și pentru copiii de bani gata, ai căror părinți caută să le satisfacă moftul, așa, din orgoliu, cumpărat cu bani. Dincolo de pretenții, se uită că opțiunea pentru viitoarea profesie trebuie să fie legată de perspectivele de pe piața muncii. Foarte mulți tineri, absolvenți ai unor facultăți cu denumiri sofisticate, sunt șomeri, ori s-au reprofilat spre alte domenii. Slaba pregătire profesională a cadrelor didactice, mulți „doctori fără de arginți", dezinteresul conducerilor facultăților fantomă în asigurarea unei pregătiri practice a studenților scot, an de an, absolvenți care abia dacă cunosc tabla înmulțirii cu șapte. Pentru conducerile universităților important este să se achite la timp taxele…

Cel mai trist fenomen se întâlnește în mediul rural, unde tineri inteligenți nu sunt sprijiniți să urmeze o facultate de prestigiu, datorită lipsei de resurse financiare. Migrația populației tinere din mediul rural spre oraș în vremea socialismului, prin școlarizarea tinerilor în școli profesionale, licee și facultăți, a contribuit la depopularea satelor. În capitalism acest fenomen este încurajat de migrația spre țări străine. Am întâlnit în comuna Nadeș o familie de ciobani, înstărită, cu doi copii cărora nu le lipsea nimic acasă, dar au plecat în Germania la o muncă pe care acasă o fac slugile. Problema rurală rămâne pentru foarte mulți ani un aspect critic pentru societatea românească, singura rezolvare o poate da școala, educația și un apostolat decent susținut de cadre didactice calificate, cu studii la universități autorizate, preoții, indiferent de cult, specialiștii agricoli, biblioteca sătească, căminul cultural - instituție unde în afară de nunți și parastase rar se mai organizează un eveniment cultural. În România există 2.861 de comune, în care viețuiesc 9,6 milioane de locuitori, o populație care duce lipsă de servicii - o oportunitate atractivă pentru tinerii satelor. Din păcate, astăzi nimeni nu mai întreprinde studii de sociologie rurală, pentru a oferi soluții viabile. Singurul specialist cu studii de specialitate în domeniul sociologiei, din județul Mureș, Florin Ciotea, s-a retras prea devreme din viața publică, probabil scârbit de „binefacerile" societății capitaliste democrate. Am mai spus-o și cu alte ocazii, că domnia sa, dacă era sprijinit, putea să ne ofere căile spre modernizarea ruralului, nu neapărat de urbanizare, de altfel, două noțiuni total diferite.

Subsemnatul, în calitate de redactor de specialitate la ziarul de suflet al românilor mureșeni, am colindat județul și pot afirma că știu realitatea din satul mureșean. De pildă, la ora actuală mi-aș permite să prezint tinerilor absolvenți de gimnaziu șansa unei meserii profitabile în mediul rural. Este vorba de mecanic auto și mecanic agricol, meserii care îți pot asigura un viitor fericit în oricare comună din județ, fiindcă s-au înmulțit numărul autovehiculelor, al tractoarelor și utilajelor agricole. Practic, în acest domeniu te poți lansa fără investiții mari, pentru început ai nevoie de o hală, trusă de tinichigerie, trusă de scule mecanice, o cabină de vopsit, un elevator și multă pricepere profesională în repararea autoturismelor, tractoarelor și utilajelor agricole. Decât un intelectual pârlit la oraș, veșnic în căutarea unui post călduț, cu un salariu minim pe economie, mai bine un mecanic în sat, pe cont propriu, respectat și apreciat de toată suflarea satului pentru pricepere și bunăstare. Am întâlnit asemenea ateliere în satul Idrifaia, comuna Suplac, în Livezeni, locuri foarte căutate și de orășeni.

La Inspectoratul Școlar Județean Mureș, de la doamna ing. Laura Pop, inspector de specialitate, am aflat că pentru acest an clase profesionale în meseria de mecanic agricol funcționează la Târgu-Mureș, Reghin și Iernut. La Colegiul agricol din Târgu-Mureș am purtat o discuție cu directorul Dumitru Matei, un manager de excepție, fost ministru secretar de stat, care ne-a declarat următoarele: „Avem la școala profesională o clasă cu 28 de locuri, 14 la mecanică agricolă și 14 la mecanică auto. Școala noastră dispune de dotarea tehnică pentru o pregătire profesională corespunzătoare, avem un autoturism pentru conducere auto, tractor și remorcă, utilaje agricole. Elevii beneficiază de o bursă școlară, de cantină și de internat. Până în prezent, 7 iulie, nu s-au completat locurile, iar dacă ne vin tineri interesați putem suplimenta numărul de locuri."

Vreau să spun că la acest colegiu au învățat de-a lungul anilor copii valoroși din satele mureșene și din județele vecine, devenind specialiști care au contribuit la modernizarea satelor.

 

Lasă un comentariu