Chișinău, București - două inimi românești! - „Marșul lui Ștefan cel Mare"

Distribuie pe:

După marele miting din capitala Republicii Moldova, care, duminica trecută, a adunat peste 30.000 de demonstranți, o mie (1.000) de unioniști basarabeni, majoritatea tineri și foarte tineri, au pornit luni, din Chișinău, pe jos, prin caniculă ori ploaie, mărșăluind în ritm de tobe, către Țara-Mamă, pentru a cere, în Cetatea lui Bucur, Unirea celor două state românești.

Înarmați cu steaguri tricolore și chitare, fără a-și dezbrăca tricourile cu înscrisuri românești nici sub soarele torid, nici sub ploaia torențială, apărați doar ici-colo de pelerine sau umbrele, și mai ales de verdele pădurilor primitoare unde, din când în când, s-au odihnit, sfidând distanțele și oboseala, frații noștri de dincolo de Prut vor ajunge astăzi, la ora 10, la Ungheni, unde vor poposi, pentru a reface „Podul de flori".

În paranteză fie spus, de la Chișinău până la Iași sunt 157 de kilometri. Nu pare mare lucru: două ore la volanul mașinii, nemaivorbind de călătoria cu avionul! Numai că tinerii unioniști nu au „merțane", nici BMW-uri, și în mod paradoxal, și deloc „frățești", prețurile la transportul de pasageri din Chișinău spre România sunt exgerate. Conform informațiilor (neactualizate!) de pe web: http://www.autogara.md/orar/, pe ruta Chișinău - Iași, din Chișinău până în vama Sculeni (130 km), biletul costă 60 lei moldovenești, însă din Chișinău până la Iași (157 km) - deja 140 lei. Adică distanța de 27 de kilometri din vamă până la Iași costă tocmai 80 lei!!! Cele mai scumpe sunt biletele din Chișinău până la cele mai apropiate orașe din România, din zona Moldovei. Este însă un subiect asupra căruia vom insista în alt context.

Așadar, frații basarabeni au pornit „per pedes apostolorum", în „Marșul lui Ștefan cel Mare", ținta finală fiind Capitala Țării-Mame, aflată la 470 de kilometri față de Chișinău. Cam… „depărtișor"! Mărșăluind atâtea zile, oricât ai fi de tânăr și rezistent, pentru a reuși, ai nevoie, înainte de toate, de motivație și de caracter.

„Ca să fii român, trebuie să poți " - spunea Grigore Vieru. Și ei, tinerii basarabeni, ne demonstrează că, iată, … se poate!

Mâine, duminică, 12 iulie, la ora 14, se vor afla în capitala României, transmițând lumii întregi mesajul unionist din Piața Universității: „Chișinău, București - două inimi românești!".

Inimi puternice, bătând la unison.

Pe întreg traseul de dincolo de Prut, localnicii i-au întâmpinat cu pâine și sare, cântece și versuri înflăcărate, nu puțini alăturându-li-se. Haideți să-i întâmpinăm cu drag și noi, aici, „acasă"- pe celălalt mal al apei despărțitoare de frați -, refăcând, umăr lângă umăr, „Podul de flori"!

Haideți să-i îmbrățișăm în Piața Universității, fiindcă, oricât ar încerca să ne dezbine stricătorii de Țară, soarele românilor de la București răsare. Iar Basarabia e România!

Este un moment istoric, poate începe o nouă eră! De noi depinde - „Unirea face Puterea"!

Să nu ratăm și clipa aceasta!

 

Lasă un comentariu