MOMENTE DE ZIDIRE SUFLETEASCĂ LA MÂNĂSTIREA RÂMEȚ

În fiecare an, la sfârșitul lunii iunie, mii de pelerini din toată țara, și nu numai, vin, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, la hramul Mânăstirii Râmeț pentru a se împărtăși sufletește cu harul sfințitor al rugăciunii.

La Sfânta Liturghie credincioșii s-au bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi, maici și credincioși.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Irineu a arătat atât importanța lucrării misionare a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cât și continuarea acestei lucrări în zilele noastre.

Sărbătoarea a continuat a doua zi, cu pomenirea Sfântului Ierarh Ghelasie de la Râmeț, al doilea hram al mânăstirii.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Emilian Lovișteanu, Episcop - vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Înconjurat de un sobor de preoți au adus cinstire Sfântului Ierarh Ghelasie, Arhiepiscopului Transilvaniei din secolul XIV.

Sfântul Ierarh Ghelasie are sfintele moaște în biserica mare a mânăstirii, la loc de cinste, unde sunt puse pentru închinare.

Una din minunile făcute de Sfântul Ierarh Ghelasie când era în viață: Era odată la Hopagi (o așezare din Munții Apuseni) împreună cu ucenicii și s-a întâlnit cu credincioși, iar lui, făcându-i-se sete a făcut cu toiagul semnul crucii pe o stâncă și a izvorât apă bună de băut.

Atunci când s-a mutat la Domnul, se afla călare pe asin, iar pe piatra pe care a călcat asinul a rămas imprimată copita, iar clopotele de la șapte biserici din împrejurimi au început să sune dintr-o dată, fără să fie trase de mână de om.

Pentru multe alte minuni făcute cu puterea credinței în Dumnezeu, putem să spunem și noi așa: ,,O, Preaminunate și Sfinte Părinte, cu umilință strigăm și cerem de la tine al tău sprijin în această vale a plângerii și te rugăm primește această puțină rugăciune și o înalță la tronul lui Dumnezeu, ca prin mijlocirile tale să ne învrednicim și noi veșnicei Împărății și să cântăm cu tine lui Dumnezeu: Aliluia!" (Acatistul Sf. Ier. Ghelasie, condacul 13)

Lasă un comentariu