MOMENTE DE ZIDIRE SUFLETEASCĂ LA MÂNĂSTIREA RÂMEȚ

Distribuie pe:

În fiecare an, la sfârșitul lunii iunie, mii de pelerini din toată țara, și nu numai, vin, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, la hramul Mânăstirii Râmeț pentru a se împărtăși sufletește cu harul sfințitor al rugăciunii.

La Sfânta Liturghie credincioșii s-au bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi, maici și credincioși.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Irineu a arătat atât importanța lucrării misionare a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cât și continuarea acestei lucrări în zilele noastre.

Sărbătoarea a continuat a doua zi, cu pomenirea Sfântului Ierarh Ghelasie de la Râmeț, al doilea hram al mânăstirii.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Emilian Lovișteanu, Episcop - vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Înconjurat de un sobor de preoți au adus cinstire Sfântului Ierarh Ghelasie, Arhiepiscopului Transilvaniei din secolul XIV.

Sfântul Ierarh Ghelasie are sfintele moaște în biserica mare a mânăstirii, la loc de cinste, unde sunt puse pentru închinare.

Una din minunile făcute de Sfântul Ierarh Ghelasie când era în viață: Era odată la Hopagi (o așezare din Munții Apuseni) împreună cu ucenicii și s-a întâlnit cu credincioși, iar lui, făcându-i-se sete a făcut cu toiagul semnul crucii pe o stâncă și a izvorât apă bună de băut.

Atunci când s-a mutat la Domnul, se afla călare pe asin, iar pe piatra pe care a călcat asinul a rămas imprimată copita, iar clopotele de la șapte biserici din împrejurimi au început să sune dintr-o dată, fără să fie trase de mână de om.

Pentru multe alte minuni făcute cu puterea credinței în Dumnezeu, putem să spunem și noi așa: ,,O, Preaminunate și Sfinte Părinte, cu umilință strigăm și cerem de la tine al tău sprijin în această vale a plângerii și te rugăm primește această puțină rugăciune și o înalță la tronul lui Dumnezeu, ca prin mijlocirile tale să ne învrednicim și noi veșnicei Împărății și să cântăm cu tine lui Dumnezeu: Aliluia!" (Acatistul Sf. Ier. Ghelasie, condacul 13)

Lasă un comentariu