Bacalaureatul - între entuziasm și realitate!

Distribuie pe:

Rata de promovare la examenul de Bacalaureat, anul acesta a fost de 67,9%, față de 60,65% în 2014. Din cei 189.000 de absolvenți ai clasei a XII-a s-au înscris la BAC 149.305, însă examenul l-au luat doar 102.047! Așadar, dintr-un calcul cu trimitere la numărul total al elevilor absolvenți și la cei care nu s-au prezentat la examen, ar rezulta că din acel număr total, doar 53% au luat Bacalaureatul. Cu ceva mai mult de jumătate.

Bacalaureatul, examen important din viața unui om, examen al maturității, s-a încheiat, și în acest an, cu multe probleme, chiar cu scandaluri, urmate de anchete, după înregistrări video.

La Colegiul Tehnic „Unirea" din Ștei (Bihor), 108 elevi, printre ei aflându-se chiar șefa de promoție, elevă de nota 10, considerată „sursă", ajutați de profesorii supraveghetori, au fraudat examenul și au fost eliminați.

Și prin alte județe, scandalurile zguduie unele licee și colegii. O sută de absolvenți de la Liceul „Traian Vuia" din Făget, județul Timiș, deși au copiat, au fraudat examenul, au picat și așa! La nivel național, în 2015, au fost constatate 372 de cazuri de fraudă.

În acest context al semnalelor de alarmă, al zguduirilor, anchetelor și măsurilor care urmează să fie luate, există și bucurii, acele satisfacții reale, demne de remarcat: 99 de elevi au luat examenul cu media 10! Clujul este județul cu cea mai mare rată de promovare din țară, la Bacalaureat, cu 83,42%, urmat de județele Brașov - 80,53%, Bacău - 79,97%, Sibiu - 77,69%, Ardealul situându-se pe un loc fruntaș. La „Complexul Lauder" promovabilitatea-i de 100%, doar trei elevi din 14 au obținut medii mai mici de 9. Situație similară și la Liceul Teoretic „Școala Europeană" tot cu o promovabilitate de 100%! Bucureștiul are o rată de promovare de 70,22%.

Printre codașe se situează județele Giurgiu - 37,33%, Ilfov - 41,90%, Teleorman - 44,31%. Au existat și cazuri, precum cel de la Liceul Tehnologic „Andrei Șaguna", din Botoroaga (Teleorman), la care, de câțiva ani, luarea Bacalaureatului a devenit imposibilă: în trei ani doar un singur elev a trecut hopul, iar în 2015 promovabilitatea este tot zero! Situații jenante se întâlnesc și la case mai mari, cum se zice, la pomul lăudat. Chiar și licee private au elevi căzuți la examen. Din cei 200 de elevi de la Liceul Teoretic „Hyperion", care au dat BAC-ul, au picat la examen 136. Taxa anuală este, totuși, de 3.400 de lei! Și la Liceul Teoretic „New Generation School", cinci din nouă elevi au picat, iar cei care au trecut, cu chiu cu vai, au luat examenul cu medii mici.

În fața ratei de promovare a Bacalaureatului din acest an nu trebuie să ne entuziasmăm deloc, ci să privim lucrurile cu luciditate și responsabilitate, în situația în care și subiectele, de data aceasta, au fost mai ușoare, față de alți ani, iar numărul liceelor din România, în care nici măcar un absolvent nu a luat Bacalaureatul, îl întrece pe cel al liceelor în care toți cei care s-au prezentat au trecut examenul! Este un adevăr care trebuie să ne dea serios de gândit!

Lasă un comentariu