BINE AȚI VENIT ACASĂ, DRAGI ROMÂNI DIN BASARABIA!

Distribuie pe:

Postere expuse în spații publice din capitala României îi îndemnau pe bucureșteni să iasă în stradă duminică, 12 iulie 2015, ca să îi întâmpine pe tinerii români de peste Prut când vin, organizați în Marșul Unirii, ,,Marșul lui Ștefan cel Mare'', îndeplinind o misiune patriotică de mulți ani așteptată, să ceară UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA. Răspunzând inițiativei lansate de ,,Acțiunea 2012'', mii și mii de bucureșteni, majoritatea tineri sau de prima vârstă a maturității, s-au adunat în spațiul încărcat de istorie al Pieței Universității. Au adus cu ei steaguri și stegulețe, eșarfe și cocarde tricolore, brâuri, panglici și bentițe, șepci și podoabe în culorile tricolorului românesc, icoane ale Maicii Domnului cu pruncul Iisus în brațe, pancarte cu înscrisuri unioniste: ,,UNIREA, OBIECTIV NAȚIONAL'', ,,VREM UNIREA'', ,,STOP! STOP! STOP! MOLOTOV ȘI RIBBENTROP, VREM UNIRE!'', flori și cadouri pentru frații basarabeni. Și-au ales poziții potrivite reporterii de televiziune, fotoreporterii și fotografii amatori, echipa de sonorizare, trimișii unor studiouri de radio, agenții de ordine. Voluntarii ,,Acțiunii 2012'', dintre care i-am identificat pe domnul George Simion, președintele Asociației, pe domnișoara Daniela Geantă, pe domnii Alex Roșianu, Mihai Țârlin, Emil Itul Toderesc și Sorin Adrian, ajutați de domnul Tudor Mărieș, președintele Asociației ,,21 decembrie 1989'', de alți membri ai Asociației, au arborat un Tricolor românesc lung de 150 de metri, au înălțat o pădure de drapele naționale în părculețul din fața Teatrului Național București și au însuflețit, prin cântece, sloganuri unioniste și îndemnuri potrivite, mulțimea de bucureșteni adunată în Piața Universității. Când inițiatorul, organizatorul și coordonatorul festivităților, domnul George Simion, a anunțat că ,,Trenul Unirii'', cu românii basarabeni a ajuns în Gara de Nord, iar mai apoi, că frații de peste Prut vor intra în Piață, înaintând dinspre Bulevardul Elisabeta, atmosfera de simțire patriotică a cunoscut noi cote de entuziasm.

Cu aplauze îndelungate, ovații, fluturări de drapele românești, îmbrățișări și strângeri de mână, cu lacrimi în ochi, cu ,,Hora Unirii'' și Imnul Național ,,Deșteaptă-te, române!'', cu sloganurile cantata ,,Basarabia este România'', ,,Ole! Ole! Ole! Dăm de știre/ Chișinăul vrea unire'', ,,Ole! Ole! Ole! Ole! Dăm de știre/ Și Bucureștiul vrea unire'', ,,Ole! Ole! Ole! Ole! Chișinău și București/ Două inimi românești'', ,,Am venit să te sărut/ Frate-al meu de peste Prut'' și cu uriașul banner ,,Bine ați venit acasă, dragi români din Basarabia!'', i-au primit cu mare bucurie pe frații români de peste Prut. A venit rândul basarabenilor să-și exprime bucuria întâlnirii. Au făcut-o viguros și cu talent, prin cântece corale și solo, cu acompaniament de chitară, tulnic și tobe, cu sloganuri unioniste. Au fost salutați în numele bucureștenilor de domnul George Simion: ,,Scumpii și dragii noștri frați români de peste Prut! Ați venit de la Chișinău ca să ne spuneți că doriți Unirea cu România, în vechile ei hotare. Noi, bucureștenii, și mai tineri, și mai în vârstă, vă susținem din tot sufletul și cu toată convingerea că veți reuși în nobilul vostru demers românesc, de refacere a unității naționale. Vă ajutăm ca mesajul vostru să ajungă în întreaga Românie. Bine ați venit acasă, frați români basarabeni!''

Domnul Anatol, liderul tinerilor unioniști basarabeni și domnișoarele Olga și Lucia au răspuns: ,,Nu avem dorință mai mare decât unirea cu România. Nu avem ideal mai important în Republica Moldova decât unirea cu România. Suntem urmașii domnitorului român Ștefan cel Mare și Sfânt. Prin ,,Marșul lui Ștefan cel Mare'' infirmăm vechile calomnii rusești că românii din Republica Moldova nu doresc unirea cu România. Venim dintr-o generație de români care au învățat adevărata istorie a românilor. Generația noastră este aceea care va aduce UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA MAMĂ''.

Într-un entuziasm general, greu de cuprins în câteva cuvinte, la unison, românii basarabeni și românii bucureșteni au cântat Imnul Național ,,Deșteaptă-te, române!'' Tulnicul basarabean a sunat ,,Deșteptarea''. Tobele basarabenilor au dat semnalul începerii marșului unionist spre Parlamentul României și spre Palatul prezidențial de la Cotroceni. Pe întregul traseu parcurs, unioniștii au fost însoțiți de drapelele naționale românești, icoane, pancarte și bannere, de sloganuri și cântece patriotice, de vechea urare unionistă ,,Trăiască! Trăiască! Trăiască și înflorească/ Moldova, Ardealul și Țara Românească!'' Au fost lansate îndemnuri unioniste către trecători. Aceștia și-au manifestat simpatia și solidaritatea cu misiunea tinerilor basarabeni. La Parlamentul României au fost primiți de deputați și senatori de diferite orientări politice, coordonați de doamna Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației. La Palatul Cotroceni au fost primiți de consilieri prezidențiali, sub motivul că domnul președinte Klaus Iohannis tocmai pleca într-o vizită oficială în Spania. S-a scandat, minute în șir, ,,Și Iohannis vrem să știe: / Basarabia vrea Unire'', ,,Rusia, nu uita, / Basarabia nu-i a ta!'', ,,Basarabia e România'', ,,U-NI-RE! U-NI-RE! U-NI-RE!'', ,,Limba română / În veci stăpână''.

Ultimul moment bucureștean al primirii românilor basarabeni a avut loc la Monumentul ,,Leul'' al eroilor români. Au fost rostite alocuțiuni de apreciere a inițiativei unioniste, de laudă a tinerilor basarabeni din ,,Marșul lui Ștefan cel Mare'' de la Chișinău, au înălțat rugăciunea ,,Tatăl Nostru'', rugăciunile creștine ,,Doamne, ocrotește-i pe români!'' și ,,Dumnezeu este cu noi. Înțelegeți neamuri și vă plecați, căci cu noi este Dumnezeu''. Acolo, la monument, domnul George Simion a rostit un adevăr și o promisiune: ,,Dezideratul Unirii adus de voi de la Chișinău îl facem cunoscut în toată România. Începem la Alba Iulia, capitala Marii Uniri din anul 1918 și continuăm acțiunea în toate orașele din Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, Moldova și Muntenia, pregătind astfel Țara pentru centenarul unirii (1918-2018) și pentru Unirea din 2018 a Basarabiei cu România''. Drept răspuns, întreaga asistență a scandat: ,,UNIRE ACUM!'', ,,UNIRE ACUM!'' Bucureștenii au scandat: ,,Basarabie, nu pleca / Doar aici e țara ta!".

Dacă Unirea se va produce acum sau în 2018, sau altă dată, aceasta depinde de rezultatele unui referendum organizat simultan în Republica Moldova și în România, de atitudinea partidelor politice și a parlamentarilor din Republica Moldova și România față de inițiativa românilor basarabeni, de atitudinea marilor puteri mondiale în această problemă. Dacă tinerii români sunt hotărâți să împlinească Unirea, atunci, cu siguranță, vor reuși. Oricum, ,,Marșul lui Ștefan cel Mare'' trebuie să continue.

 

Lasă un comentariu