Sutașul

Distribuie pe:

Hristos îi spusese slujbașului împărătesc, căruia îi vindecase fiul: „Dacă nu vedeți semne și minuni, cu nici un chip nu credeți!" (Ioan, capitolul nr. 4, versetul nr. 48). Sutașul n-a pus la îndoială puterea Mântuitorului, nici n-a cerut măcar ca El să vină în persoană să săvârșească minunea: „Zi numai un cuvânt, și robul meu va fi tămăduit", a zis el. Robul sutașului fusese lovit de paralizie și zăcea în pat fiind pe moarte. Se simțea nevrednic să vină în fața lui Iisus și i-a rugat pe bătrânii iudeilor să facă cereri pentru vindecarea slujitorului său: „Nici nu m-am socotit vrednic să vin eu însumi la Tine. Ci zi o vorbă și robul meu va fi tămăduit, căci și eu care sunt sub stăpânirea altuia am sub mine ostaș".

Când a auzit Iisus aceste vorbe, s-a minunat de sutaș, s-a întors spre norodul care mergea după El și a zis: „Vă spun că nici chiar în Israel n-am găsit o credință atât de mare", iar către sutaș a zis: „Du-te și facă-ți-se după credința ta". Și robul lui s-a tămăduit chiar în ceasul acela. Când Satana îți spune că ești păcătos și că nu poți spera să primești binecuvântarea lui Dumnezeu, spune-i că Hristos a venit în lume să-i mântuiască pe păcătoși. „Adevărata lumină care luminează pe orice om venind în lume" (Ioan, capitolul nr. 1, versetul nr. 9). „Vă spun că vor veni mulți de la răsărit și de la apus și vor sta la masă cu Avraam, Isaac și Iacov în Împărăția cerurilor. Iar fiii împărăției vor fi aruncați în întunericul de afară, unde va fi plânsul și scrâșnirea dinților".

La o depărtare de peste treizeci de kilometri de Capernaum, pe un podiș care privește spre câmpia întinsă și frumoasă a Ezdraelonului, se găsește soțul Nain și către el și-a îndreptat apoi Iisus pașii. În față, pe o targă, este purtat trupul celui mort, iar în jurul lui, jeluitorii umpleau cu bocetele lor. Mortul era singurul fiu al unei văduve. Domnul când a văzut-o i s-a făcut milă de ea. „Nu plânge". Iisus era gata să schimbe întristarea ei în bucurie și n-a vrut să-și oprească această expresie a iubirii sale duioase. S-a apropiat și a atins racla: „Tinerelule, scoală-te, îți spun!", și tânărul deschise ochii. Iisus îl luă de mână și îl ridică. Toți au fost cuprinși de frică. Vestea acesta despre Iisus s-a răspândit în toată Iudeea și prin toate împrejurimile. El zice: „Toată puterea mi-a fost dată în cer și pe pământ." (Matei, capitolul nr. 28, versetul nr. 8). „Eu sunt cel viu, eu țin cheile morții și ale locuinței morților". Deoarece copiii sunt părtași sângelui și cărnii, tot așa și el însuși a fost deopotrivă părtaș la ele, pentru ca prin moarte să nimicească pe cel care are puterea morții, adică pe Diavol, și să izbăvească pe toți aceia care, prin frica morții erau supuși robiei, toată viața lor." (Apocalipsa, capitolul nr. 1: 18, Evrei capitolul nr. 2, versetul nr. 14, versetul nr. 15.). „Deșteaptă-te, tu care dormi, scoală-te din morți" (Efeseni, capitolul nr. 5, versetul nr. 14). „Și dacă duhul celui ce a înviat pe Iisus dintre cei morți locuiește în voi, cel ce a înviat pe Hristos Iisus din morți va învia și trupurile voastre muritoare, din pricina Duhului său, care locuiește în voi".

 

Lasă un comentariu