Personalități din Deda Profesor Gheorghe Dărăban - o viață închinată învățământului și culturii românești (I)

Distribuie pe:

Este un adevăr incontestabil, știut de toată lumea, că tezaurul de înțelepciune populară este adânc și de neprețuită valoare morală. Oameni „de seamă" au existat și există pretutindeni în țara aceasta, numai că, de multe ori, ei nu au fost și nu sunt apreciați la justa lor valoare, acest lucru pe care îl vedem și îl simțim adesea fiind o bilă neagră la adresa societății noastre. Comunitatea de pe Mureșul Superior este populată de astfel de oameni „de vază", oameni cu inițiativă, dascăli care prin activitatea ce au desfășurat-o sau o desfășoară în prezent, au contribuit și contribuie încă la dezvoltarea și prosperitatea vieții obștii, fiind exemple demne de urmat.

Un asemenea OM este și profesorul Gheorghe Dărăban. Coborât din apropierea piscurilor Munților Călimani și Gurghiu, din Deda, unde a văzut lumina zilei la data de 1 octombrie 1952, protagonistul acestor rânduri reprezintă în viața social-culturală a acestor meleaguri omul fără de astâmpăr, prezent la toate marile acțiuni, scriind articole sociale și de cultură, fiind preocupat de istorie și istorie literară, inițiind și conducând gazeta „Vanet" a elevilor de la Liceul Tehnologic „Vasile Netea" din Deda, unde își desfășoară activitatea de dascăl adevărat, realizând interviuri, ținând conferințe și participând ca organizator, ori ca spectator, la toate marile evenimente culturale ale zonei și chiar ale județului.

Provine dintr-o familie de buni gospodari din localitatea Deda, de altfel și domnia sa este un foarte bun gospodar, părinții săi, Ioan și Maria, fiind premianți la școală, fruntași în munca ogorului, niște oameni deosebiți, care au știut să creeze în casă o atmosferă propice instrucției și educației unicului lor copil. A urmat studiile primare, secundare și liceale la Deda, în perioada 1959-1971, fiind un elev foarte bun la învățătură și purtare, dovadă fiind cele 12 diplome de „Premiul I" care i-au fost înmânate în perioada școlarizării la Liceul din Deda. Dornic să obțină o calificare în cariera didactică, la care a visat de când era mic, viitorul profesor de limba și literatura română a devenit, în urma unui concurs de admitere foarte greu, student al Institutului Pedagogic de 3 ani din Târgu-Mureș, iar apoi, continuându-și studiile, la Universitatea „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, totul petrecându-se în perioada 1971-1978.

Dorind să ajungă dascăl cât mai aproape de casă, a ales la repartiție catedra de limba și literatura română de la Școala Generală Săcalu de Pădure, comuna Brâncovenești, fiind încadrat cu data de 1 septembrie 1974. A fost o perioadă foarte frumoasă din viața de dascăl, căreia îi păstrează cele mai frumoase amintiri. Pentru că școala era în desființare, începând cu data de 1 septembrie 1976 a fost transferat la Școala Generală Luieriu, comuna Suseni, unde, după obținerea definitivatului, în 1977, a fost numit director al acestei unități de învățământ, cu toate că nu a dorit acest lucru. Trebuie să menționăm aici o mare calitate a domnului profesor Dărăban și anume modestia sa, domnia sa nu și-a dorit niciodată funcții. Acolo și-a desfășurat activitatea didactică până în 1981, când a fost transferat la Liceul Tehnologic „Vasile Netea" din Deda, la Catedra de limba și literatura română, unde profesează cu succes și astăzi.

În tot acest timp a acumulat o importantă experiență didactică, pe care s-a străduit să o pună în aplicare în scopul conducerii cu măiestrie a procesului de predare-învățare și al realizării unui climat favorabil acestuia, al menținerii corecte a relației profesor-elev în vederea trezirii motivației elevilor pentru învățătură. A predat limba și literatura română atât la clase de gimnaziu, cât și la clase de liceu, organizând în fiecare an multe ore de meditații și consultații în vederea mai bunei pregătiri a elevilor pentru examenele de capacitate, testare națională și bacalaureat, ori pentru participarea la olimpiadă și alte concursuri școlare județene („Cuvinte ce exprimă adevărul", organizat de ISJ Mureș și Colegiul Național „Unirea" din Târgu-Mureș; „Lucian Blaga", desfășurat la nivelul municipiului Reghin de către Liceul Tehnologic „Lucian Blaga"; Concursul Național de Evaluare în Educație la limba și literatura română etc.), unde a obținut întotdeauna rezultate frumoase, materializate în premii și mențiuni. Marea satisfacție a domnului profesor este că dintre elevii absolvenți ai liceului din Deda, un număr important sunt oameni realizați, cu studii superioare, la casele lor, cu locuri de muncă și cu poziții în societate, alții sunt studenți la diferite facultăți și colegii unde au dat admitere din limba și literatura română: filologie, drept, teologie, educație fizică, institutori etc., iar o altă parte îi sunt colegi de breaslă, chiar la școala de unde au plecat. Ca o recompensă pentru rezultatele bune și foarte bune obținute în activitatea la clasă, a fost numit de către ISJ Mureș de mai multe ori membru în cadrul comisiei naționale de corectare și evaluare la olimpiada de limba și literatura română la Brașov, Sibiu, Iași și Târgu-Mureș, în fiecare an fiind membru și în comisia județeană. De asemenea a fost numit întotdeauna în comisiile examenelor de capacitate, testare națională și bacalaureat, atât în sesiunile din vară, cât și în cele din toamnă. A organizat faza zonală Reghin a Olimpiadei de limba și literatura română, a fost administrator de test la Concursul Național de Evaluare în Educație, centrul Reghin, a făcut parte din colectivul de organizare al Concursului Național „+- Poezie", faza națională, organizat la Târgu-Mureș, precum și din colectivul organizatoric al Olimpiadei de limba și literatura română, nivel liceal, faza națională, care a avut loc în acest an la Târgu-Mureș.

A fost și este preocupat mereu de continua instruire, atât din punctul de vedere al specialității, cât și metodic. Așa se explică participarea regulată la cursurile de formare continuă, obținerea gradului didactic II în anul 1983, a gradului didactic I în 1988 cu lucrarea „Iustin Handrea - pedagogul de la Maiorești", la care se adaugă conferirea „Diplomei de master" în specializarea „Istoria literaturii și sistemul criticii literare" în 2005 de către Universitatea „Petru Maior" din Târgu-Mureș, pe baza susținerii disertației cu tema „Vasile Netea în conștiința contemporanilor". De la venirea sa la Deda este responsabil al Comisiei metodice „Limbă și comunicare", venind astfel în sprijinul colegilor mai tineri și împărtășind din experiența didactică acumulată de-a lungul anilor, îndeplinind în același timp și funcția de responsabil al Comisiei „Formare continuă". Din 2002 este responsabil al Cercului pedagogic al profesorilor de limba și literatura română - liceu, zona Reghin, profesor metodist, iar din 2005 este și profesor documentarist în cadrul Centrului de Documentare și Informare din Deda, pe care l-a amenajat în urma participării la 3 stagii de formare, conduse de formatori români și francezi, în cadrul Proiectului bilateral româno-francez „Educația pentru informație în medii rurale defavorizate", organizate de ISJ și CCD Mureș, venind astfel în sprijinul elevilor și al comunității locale.

(va urma)

 

Lasă un comentariu