Din ciclul „România fascinantă" - Pentru sănătatea dumneavoastră!

Distribuie pe:

Nu s-ar zice că, în aceste zile, „excesiv de caniculare" - vorba unui vajnic reporter de teren - OPC șomează. Dimpotrivă: cohorte de inspectori au fost detașate la munte și la mare, pentru a verifica, la fața locului, ce mănâncă românii aflați în vacanță.

Concluziile sunt… horror. Până și specialiștii (care, dat fiind specificul muncii, au văzut multe la viața lor) au rămas cu gura căscată: într-o așa-zisă brutărie, condițiile igienico-sanitare arătau cam în felul următor: sacii cu făină (fără buletin de analiză) se hodineau, lejer, pe patul patronului-brutar; bucăți de faianță se desprindeau de pe pereți și cădeau, galeș, pe dușumeaua soioasă ori o luau pe scurtătură, aterizând direct în aluat; apa era adusă din fântână, cu paraziți cu tot, iar cântarul cântărea după cum îl tăia capul, el neștiind ce-i aia analiză metrologică; în această atmosferă, nenea brutaru, fredonând un cânticel vesel foc, cocea pâine în cuptor, neavând pe el decât o pereche de chiloți tetra asudați. Căldură mare, monșer. Dincolo, la un birt (de-i zice mai nou „pub", de când ne-am englezit și suntem „în trend"), berea curgea, spumoasă, în halbe ce nu mai văzuseră detergentul de pe vremea când erau… țapi. Mai încolo, în bucătăria unui restaurant (vorba vine!), muștele, gândacii și alte lighioane mișunau în voie printre coji de ceapă, resturi de cartofi și căței de usturoi, luptându-se, care pe care, să ajungă în farfuriile cu merinde, pe care jupâneasa tocmai le ștersese cu un colț al șorțului. La vederea inspectorilor, câțiva șoricei abandonară, spășiți, bucățelele de brânză șterpelite din meniul turiștilor și se făcură nevăzuți, în găurile lor, așteptând să treacă controlul. Dincolo, la o pensiune, absolut toate alimentele erau expirate: peștele, carnea de porc, micii miroseau de-ți mutau nasul din loc, bulionul și zacusca erau mucegăite, murăturile fierbeau în borcane, iar în bucătărie nu se făcuse curățenie din timpuri ce se pierd în negura istoriei. Inspectorii OPC, „cu masca pe figură" au dat poruncă să fie aruncată, numaidecât, toată această mizerie. Dar, nu apucară să iasă pe ușă, că „mâncarea" era la locul ei, în cămară.

Ca să n-o mai lungim, unde pui că, în bucătăria unei terase de pe litoral, puii congelați erau „garnisiți" cu muște încă în viață, iar în calupurile de brânză, viermii săpau brazde adânci. Luat la întrebări, patronul se întreba, cu mirare, cine a avut interesul să bage musca la congelator, dându-și singur răspuns: „Concurența, domnule!"

S-au dat amenzi usturătoare.

S-au întocmit rapoarte. S-au închis unități de alimentație publică. Dar, din păcate, năravul din fire n-are lecuire și lucrurile se repetă, an de an, ca inundațiile. Doar suntem la porțile Orientului, unde totul e luat á la légére.. adică nimic nu e luat în serios… „Opinia publică" se distrează, dând exemple de tot hazul: un student a găsit mucuri de țigară în mici; alt cetățean a dat peste o gheară într-o bucată de salam. N-a aflat nici până în ziua de azi dacă era de șobolan sau de găină. Un om din Tecuci a găsit un șoarece întreg-întreguț într-o pâine. Sunt în curs de efectuare cercetări antropologice pentru a se stabili dacă scârbavnica rozătoare nu cumva era un curcan, hi, hi.

…Așa că, ce să mai zici? Stimați consumatori, pentru sănătatea dumneavoastră, faceți mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi și consumați cel puțin doi litri de lichide...

Lasă un comentariu