Legea pensiilor speciale pentru parlamentari, trimisă la reexaminare!

Distribuie pe:

Vineri, 10 iulie 2015, președintele României, Klaus Iohannis, a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, prin care se instituie o indemnizație pentru limită de vârstă ce se acordă, la momentul împlinirii vârstei standard de pensionare, atât deputaților și senatorilor aflați în exercitarea mandatului, cât și celor care au avut calitatea de parlamentar anterior instituirii acestui drept.

În primul rând, Președinția își motivează cererea de reexaminare a legii pe „absența oricărei fundamentări a rațiunii instituirii acestui drept, precum și caracterul excesiv și discriminatoriu al acestuia", considerând că „această indemnizație are - potrivit expunerii de motive - un rol compensatoriu pentru perioada de activitate parlamentară, justificat de gradul sporit de responsabilitate și de interdicțiile și incompatibilitățile ce decurg din statutul deputaților și senatorilor similare celor impuse magistraților. În opinia noastră însă, drepturile speciale instituite de legiuitor pentru magistrați ori alte categorii de personal au la bază, pe de o parte, contributivitatea acestora pe parcursul întregii lor cariere, iar pe de altă parte, nevoia statului de a asigura în serviciile publice un corp de profesioniști care, în absența acestor beneficii, prin expertiza și experiența acumulate ar putea fi tentați să părăsească serviciul public. Or, această rațiune nu poate subzista în cazul parlamentarilor care, în virtutea mandatului reprezentativ, au o relație cu alegătorii pe care, în mod liber și acceptând rigorile demnității publice, aleg să îi reprezinte".

În plus, se consideră că „dreptul introdus prin legea transmisă la promulgare nu are ca temei, nici măcar în parte, vreunul dintre principiile ce stau la baza stabilirii pensiilor, fiind lipsit de orice legătură cu contribuția la sistemul de asigurări sociale" și că „indemnizația prevăzută instituie un tratament juridic diferențiat pe criterii de vârstă pentru parlamentarii aflați în exercițiul mandatului. Astfel, unii deputați și senatori, respectiv cei care au împlinit vârsta de pensionare, vor beneficia în exercitarea mandatului de drepturi suplimentare față de ceilalți parlamentari".

Totodată, de indemnizație „ar urma să beneficieze deputații și senatorii, care au săvârșit fapte de corupție potrivit vechiului Cod penal, precum și cei al căror mandat a încetat pentru incompatibilitate".

Motivarea completă a cererii de reexaminare poate fi consultată pe site-ul oficial al Administrației Prezidențiale www.presidency.ro

Reamintim că, legea pensiilor speciale pentru parlamentari prevede o indemnizație lunară cuprinsă între aproximativ 1.500 de lei (pentru un mandat) și 4.000 de lei (pentru trei sau mai multe mandate).

 

Lasă un comentariu