La demnitari nesimțiți, salarii nesimțite!

Distribuie pe:

Șimțeam, întotdeauna, un sentiment de revoltă când auzeam pe câte un individ rostind, cu înverșunare sau, uneori, cu tristețe: ,,Așa-i în România"! Ori ,,Trăim în România", vrând să spună, de fapt, că nicăieri în Europa nu se întâmplă ceea ce se întâmplă la noi. Desigur, în sens negativ.

De o vreme, am început să-i înțeleg și să le dau, într-un fel, dreptate, chiar dacă am fost și voi rămâne convins că nu suntem chiar oaia neagră a Europei. Acum, însă, când scriu aceste rânduri, după ce am aflat despre ,,ordonanța de urgență" a ,,guvernului Oprea", despre ,,mărirea salariilor înalților demnitari" sunt convins că nicăieri în Europa nu se poate întâmpla așa ceva, doar în România!

Niciun om cu minte și judecată întregi nu poate înțelege o astfel de măsură scandaloasă. Cum, adică, să mărești salariile acelora care au și acum cele mai mari salarii?! Adică: președintele, primul-ministru, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție etc. În total vreo patruzeci de astfel de ,,înalți demnitari", care s-ar părea să fie cei mai obidiți dintre cetățenii României! Probabil nu au bani să-și cumpere pâinea cea de toate zilele!(Sunt convins că niciunul nu știe cât costă o pâine sau 1 kg. de carne!)

Iar această măsură nerușinată și imorală s-a luat în condițiile în care jumătate din cetățenii țării trăiește în condiții mizerabile, mulți, chiar salariați fiind, câștigă sub nivelul minim garantat, alții, din câștiguri ocazionale, din drepturile de șomaj etc. Ca să nu mai vorbesc de cei care caută și acum prin containerele unde se aruncă resturile de mâncare. Și nu sunt puțini!

Domnul Oprea, omul căruia Băsescu i-a pus pe epoleți două stele de general într-un singur an, înaltul demnitar al țării care nu poate rosti nicio propoziție întreagă fără să-și arunce privirea pe hârtia pe care o are în față, ajuns întâmplător în fotoliul de prim-ministru, a vrut să lase neapărat țării ceva prin care cetățenii acesteia să nu-l uite: majorarea de salarii înalților demnitari. Motivarea? Nu este normal ca un secretar de stat ori un director de regie autonomă cu capital integral de stat să câștige mai mult decât președintele țării! Just, nu e normal. Dar cine oare a permis și permite ca această anormaliate să se perpetueze de aproape un sfert de secol?! Nu tocami cei care au interese ca o parte din aceste venituri să ajungă în seifurile partidelor? Adică, politicienii care au condus și conduc România!

Este clar că logica lui Oprea este una de lemn. Însă ceea ce este mai trist e faptul că la ea s-a raliat și președintele țării, domnul Iohannis! Credeam că dumnealui mai păstrează ceva din demnitatea părinților și a bunicilor. Nu, dumnealui este mai român decât românii, în privința demnității și a moralității. Și-a dat, cum se spune, arama pe față, dovedindu-ne că acea lozincă ,,România lucrului bine făcut" nu a fost nimic altceva decât o șaradă electorală. Fiindcă omul e pus pe căpătuială, la fel ca toți ceilalți ,,înalți demnitari", nesmțiți, orgolioși, ,,oameni vrednici ca să șază în zidirea sfintei Golii", cum scrie Eminescu, ori în ,,beciul domnesc", cum spune pitorescul personaj Radu Mazăre, fostul primar al Constanței. Nicidecum însă în fruntea României și a românilor!

 

Lasă un comentariu