La Târgu-Mureș Aparat unic în țară, pentru depistarea în fază incipientă a unor afecțiuni pulmonare

Distribuie pe:

O serie de afecțiuni respiratorii pot fi depistate în fază incipientă, la Clinica de Medicină a Muncii din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, cu ajutorul unui Bodypletismograf, unic în țară.

„Bodypletismograful folosește un amestec de monoxid de carbon și metan. Metoda cu metan este relativ mai nouă și, din câte știm noi, este singurul aparat existent în România (…). În cazul în care o spirometrie poate să apară ca având valori normale, în schimb, pacientul are o anumită simptomatologie, noi cu acest aparat putem să punem în evidență o afecțiune pulmonară în stadiu incipient, care ar putea fi pusă în evidență de o spirometrie și de un examen clinic general, doar în următorii câțiva ani. Deci, acesta este marele avantaj, că poți să începi un tratament în stadiu precoce, unde șansele de reușită sunt mult mai mari și costurile, de asemenea, sunt scăzute", a declarat pentru AGERPRES, dr. Horațiu Moldovan, șeful clinicii.

Potrivit aceleiași surse, dr. Szasz Zsuzsanna, medic primar de medicina muncii, a arătat că, după primirea aparatului, în urma unui studiu efectuat într-o societate comercială în care muncitorii erau expuși la noxe pneumotrope, a rezultat că din cei aproape 3.500 de angajați, 200 au avut recomandare pentru a fi investigați cu acest aparat. Dintre aceștia, s-au prezentat 50, toți prezentând modificări ale funcției pulmonare.

Bodypletismograful a fost primit de la Ministerul Sănătății, iar în țară mai există 4-5 aparate asemănătoare, dar acestea nu folosesc metoda cu metan, de aceea, Clinica de Medicina Muncii din Târgu-Mureș poate deservi o gamă largă de patologii respiratorii și poate veni în ajutorul medicilor din mai multe specialități, a mai precizat pentru AGERPRES, dr. Moldovan.

Lasă un comentariu