NELU ȘOPTEREAN - 40 DE ANI DE MĂIESTRIE ÎN FOLCLORUL AUTENTIC ARDELEAN!

Distribuie pe:

Cu ocazia aniversării a 60 de ani de viață și a 40 de ani de activitate artistică, îndrăgitul solist mureșean de muzică populară, Nelu Șopterean, și-a găsit timp și disponibiltate să ne destăinuie câteva din secretele succesului de care se bucură de zeci de ani.

- De unde pasiunea pentru muzica populară ardelenească autentică?

- De când mă știu, l-am admirat pe tata, care cânta muzică populară, ori de câte ori avea ocazia, în satul mureșean al copilăriei mele, Sânmărtinul de Câmpie. Prin vocea lui, transmitea atâta emoție, încât sufletul meu de copil a simțit că este un mare har să-ți poți sensibiliza semenii până la lacrimi, astfel că, în mod absolut firesc, mi-am dorit să transmit și eu acest miracol. Încă nu știam dacă am voce, nu mă preocupa acest aspect, îmi doream doar să îi bucur pe cei din jur. Și... sper că i-am tot bucurat, începând cu serbările școlare și până astăzi, când, iată, sărbătoresc 60 de ani de viață și 40 de ani de activitate artistică.

- Vă mai amintiți debutul „oficial"?

- Cum să nu?! La modul serios, am debutat, în urmă cu 40 de ani, la Radio Cluj, cu melodia „Du-te, cucule, în zbor". Apoi, am fost preluat, difuzat și invitat la foarte multe emisiuni radiofonice și televizate.

La televiziune, am debutat în emisiunea „Viața satului", cu nu mai puțin de trei melodii populare, culese din zona natală. În sfârșit, l-am făcut mândru pe tata, iar acest succes mi-a dat multă încredere și ambiție în misiunea de a transmite mai departe folclorul tradițional, autentic, al ardelenilor.

- Câte discuri și, mai nou, câte CD-uri ați lansat, de-a lungul timpului?

- Electrecord mi-a lansat două discuri pe vinil, pe care și acum le mai ascultă consătenii mei, iar, în epoca modernă, am lansat șase CD-uri. Am în pregătire al șaptelea CD, dedicat tocmai acestei aniversări.

- În prezent, sunteți consilier județean. Ce v-a determinat să intrați în politică?

- În acest sens, răspunsul meu este foarte simplu: am intrat în politică din dorința de a promova și de a susține folclorul tradițional mureșean, de a menține standardul înalt al tezaurului autentic, de a da o mână de ajutor și de a influența, în sensul bun al cuvântului, păstrarea și transmiterea valorilor artistice perene ale ardelenilor. Nu regret niciun moment această opțiune, deoarece am constatat că experiența și implicarea mea în cultura folclorică a județului Mureș este apreciată la adevărata ei valoare, colegii mă consultă și au încredere în expertiza mea pentru luarea unor decizii care privesc promovarea și alocarea de fonduri pentru activități culturale variate (muzică și dansuri populare, costume tradiționale), și de foarte bună calitate, în județul nostru.

- Ați transmis acest har urmașilor dumneavoastră?

- Pe lângă zecile de discipoli pe care i-am susținut, aș îndrăzni să cred că băiatul meu, Ionuț, absolvent al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, preot la Alba Iulia și profesor de muzică la Colegiul Militar din aceeași Cetate a Unirii neamului românesc, duce tradiția mai departe. Ionuț are voce, are har, dar și înaltă pregătire muzicală. Sunt mândru de el, așa cum și tatăl meu a ajuns să fie mândru de mine.

- Ce personalități ale folclorului românesc vă vor fi, astăzi, alături?

- Spectatorii care vor fi prezenți astăzi, începând cu ora 18, la Palatul Culturii, din Târgu-Mureș, unde intrarea este gratuită, vor avea prilejul să se bucure de talentul de necontestat al îndrăgiților artiști Dumitru Fărcaș, Veta Biriș, Leontina Pop, Dorina Oprea, Ciprian și Mihaela Istrate, Virginia Linul, Mărioara Sigartău, Cristian Țăran și Ovidiu Furnea, coordonarea muzicală fiind asigurată de Ovidiu Barteș.

Îi așteptăm, cu mare drag, pe toți cei care iubesc muzica populară autentică, pe toți cei care simt românește și care își doresc o „baie" de frumos și de înălțare sufletească. Cu toții vom cânta live (pe viu, în direct) și îi vom antrena pe spectatori în bucuria generală.

Lasă un comentariu