ZILELE SATULUI BĂRDEȘTI - Ediția I

Distribuie pe:

Timp de două zile (11 și 12 iulie 2015), satul Bărdești (comuna Sântana de Mureș) a trăit momente de mare sărbătoare. Grupul de inițiativa format din Viorel Cazan, Horea Hădărău, Aleodor Moldovan, Marius Grama, Lazăr și Valentin Baciu, cu sprijinul Primăriei comunei, într-un timp scurt, a reușit să organizeze prima întâlnire a fiilor satului și sărbătoarea Bărdeștiului.

Manifestările au început sâmbătă, 11 iulie 2015, cu vernisarea expoziției de artă populară și obiecte folosite cu vremuri în urmă de gospodarii satului. Expoziția a fost organizată la noul Cămin Cultural, complet renovat și dotat cu cele necesare. La eveniment, au luat parte primarul localității, Raduly György, Viorel Cazan, viceprimar, preoții parohi Teodor Mureșan și Ilie Mureșan, care au rostit o rugăciune. După vernisarea expoziției, profesoara Maria Rogozan a făcut prezentarea monografiei satului în sărbătoare, Bărdești, care este atestat de 612 ani (1403).

A urmat prezentarea obiectelor expuse în expoziție de către învățătoarea pensionară Vera Vasilescu (Mureșan), obiecte importante în gospodăria locuitorilor din acest sat.

În prezentarea IIincăi Mureșan și a lui Horea Hădărean, pe scenă a urmat interpretarea unor partituri de muzică clasică, de către profesoara Antonia, ale profesorului Marian Someșan și Ioanei Macarie, fiind apreciată prestația celor trei artiști. În cuvântul său, primarul Raduly György spunea: „Mă bucur ca v-ați adunat și ați venit așa de mulți, că vă simțiți bine!"

După aceste momente petrecute la Căminul Cultural, sărbătoarea a continuat pe terenul de fotbal, cu intonarea Imnului Național și cu o rugăciune rostită de preotul Ilie Mureșan, cu alocuțiuni rostite de cei doi reprezentanți ai administrației locale. Pentru că a fost organizat un campionat de fotbal între cele trei echipe, juriul a acordat locul I echipei din Sântana de Mureș, locul II echipei Tinerii satului Bărdești și locul III echipei Ursus. Programul artistic de pe scena improvizată pe terenul de fotbal a fost deschis de Amsamblul „Mugurelul", condus de Constantin Sălăgean, cu evoluarea soliștilor Ralisa Codarcea, Raluca Nistor, Ötvös Bogdan și Anca Manoilă.

Au urmat pe scenă membrii Asociației Culturale „Flori de pe Mureș", coordonată de profesorul Marian Someșan, ai cărei soliști Larisa Cotoi, Bianca Pop, Teodora Trifan și Darius Bucur au susținut un frumos buchet de melodii populare.

Ansamblul „Spice mureșene" a prezentat fiilor satului Bărdești o suită de dansuri populare, publicul apreciind prestația lor cu aplauze.

De o bună apreciere s-au bucurat cele două duete formate din Marcia și Alex Naghi și Larisa Cotoi cu Sebastian Șerban, care au interpretat câteva melodii populare românești.

În finalul primei ediții a Zilelor satului Bărdești, au urcat pe scenă tinerii interpreți ai Asociației Culturale „Flori de pe Mureș", interpretând melodii populare românești, una mai frumoasă ca cealaltă. Cu acest prilej, organizatorii au oferit participanților câte o diplomă, cu mulțumirile de rigoare.

De menționat că soliștii prezenți la eveniment n-au uitat-o pe regretata solistă de muzică populară, Ramona Fabian, din repertoriul căreia au interpretat câte un cântec.

În cea de-a doua zi, duminică, 12 iulie 2015, a avut loc Sfânta Liturghie la biserica din localitate, slujba de pomenire a eroilor satului, muzică populară, ușoară și un dans țigănesc, film pentru copii, momente vesele cu un clovn, deschiderea clubului copiilor, concurs de tăiat lemne, cros.

Seara s-a încheiat cu muzică populară interpretată de Mugurel Gabor și Ancuța Cozma.

Lasă un comentariu