FIRMELE CARE NU ÎȘI DEPUN LA TIMP BILANȚURILE POT FI DIZOLVATE DIN OFICIU!

Distribuie pe:

Astăzi, 16 iulie 2015, intră în vigoare Legea nr. 152/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul înregistrării în Registrul Comerțului, publicată în Monitorul Oficial nr. 519, din 13 iulie a.c., conform căreia firmele vor putea fi dizolvate de către tribunal în anumite situații.

Mai precis, la cererea oricărei persoane interesate, precum și a ONRC (Oficiul Național al Registrului Comerțului), tribunalul va putea să pronunțe dizolvarea unei societăți, în cazul în care aceasta nu își depune în termenul legal situațiile financiare anuale sau situațiile financiare anuale consolidate, precum și raportările contabile. Noua prevedere va fi aplicabilă în situația în care perioada de întârziere va fi mai mare de 60 de zile lucrătoare. Totodată, dizolvarea va putea să intervină dacă firma nu își depune la unitățile Ministerului Finanțelor, în termen legal, declarația din care să rezulte că nu a desfășurat activitate de la constituire.

Dizolvarea societăților va mai putea fi pronunțată dacă societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot întruni; acționarii (asociații) au dispărut ori nu au domiciliul sau reședința cunoscute; nu mai sunt îndeplinite condițiile referitoare la sediul social (inclusiv ca urmare a expirării duratei actului care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social ori transferului dreptului de folosință sau proprietate asupra spațiului cu destinație de sediu social); a încetat activitatea societății sau aceasta n-a fost reluată după perioada de inactivitate temporară (nu mai lungă de trei ani de la data înscrierii în Registrul Comerțului; societatea nu și-a completat capitalul social, în condițiile legii.

Firmele pentru care ONRC va formula acțiuni de dizolvare vor fi făcute publice cu cel puțin 15 zile calendaristice înainte, lista acestora fiind afișată pe site-ul Registrului Comerțului sau în portalul de servicii online al acestuia. Spre deosebire de actualele prevederi, noua lege stabilește că hotărârea prin care tribunalul va pronunța dizolvarea va fi comunicată inclusiv societății în cauză.

Important!

Împotriva hotărârii de dizolvare, orice persoană interesată va putea să facă apel, în cel mult 30 de zile de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial.

După ce hotărârea judecătorească de dizolvare va rămâne definitivă, persoana juridică va intra în lichidare.

Lasă un comentariu