În judeţul Mureş încasări sporite la Bugetul Statului

Distribuie pe:

Din datele recente puse la dispoziţie de către conducerea judeţeană a Administraţiei Finanţelor Publice, rezultă o contribuţie sporită a judeţului Mureş la Bugetul general consolidat al statului. Astfel, în primele şase luni ale anului 2015, au fost colectate de la contribuabilii mureşeni venituri totale în valoare de 1.120 milioane de lei (exclusiv încasările din vamă), cu 5,01 la sută peste programul stabilit

de ANAF pentru semestrul întâi al acestui an.

Sumele încasate sunt substanţial sporite şi faţă de aceeaşi perioada a anului trecut. La Bugetul de Stat ele au crescut cu 14,8 la sută faţă de semestrul I 2014, la bugetul asigurărilor sociale de stat se simte o uşoară scădere (sub 1 la sută), ca urmare a micşorării cotei contribuţiei, începând cu ultimul trimestru al anului trecut, iar la Bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, sporul este, de asemenea, substanţial, de 15,3 la sută.

Creşterea sumelor la bugetele amintite se datorează, în principal, unei mai bune funcţionări a programelor de colectare, atât în privinţa taxei pe valoarea adăugată, cât şi a impozitului pe venit şi a impozitului pe profit.

La taxa pe valoarea adăugată, creşterea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut este de 18 la sută, la impozitul pe venit de 22 la sută, iar la impozitul pe profit de 1,1 la sută.

Realizarea încasărilor amintite are la bază un cumul de factori, printre care amintim, măsurile luate la nivel central şi local, privind întărirea disciplinei financiare, diminuarea evaziunii fiscale, dar şi creşterea gradului de conformare voluntară a contribuabililor în declararea şi plata obligaţiilor fiscale.

În privinţa creşterii gradului de conformare voluntară la declararea şi plata obligaţiilor fiscale amintim rolul activ al finanţiştilor mureşeni, prin acţiunile susţinute de îndrumare şi de asistenţă de specialitate în rândul contribuabililor privind aplicarea legislaţiilor în domeniul fiscal.

De reţinut este şi faptul că, în totalul încasărilor realizate la Bugetul consolidat al statului, 155,3 milioane de lei reprezintă încasări din executarea silită a contribuabililor care nu şi-au achitat, la scadenţă, obligaţiile fiscale.

Dacă avem în vedere că în semestrul I al anului trecut încasările de acest gen au fost de 124,3 milioane de lei, creşterea cu 24,9 la sută exprimă, în mod vădit, gradul de implicare a conduceri instituţiei mureşene de profil, în efortul general de activare a tuturor canalelor de colectare a banilor la bugetul de stat.

Ne exprimăm astfel certitudinea că printr-o activitate mai susţinută şi mai exigentă a celor din domeniul financiar, şi în colaborare cu cei de la „Antifraudă", România va putea dispune de un sistem de colectare a banilor la Bugetul Statului, mai solid şi mai sigur, care în final se vor regăsi în sume mai consistente, pentru relansarea economiei şi creşterea numărului locurilor de muncă, pentru investiţii strategice, inclusiv autostrăzi, dar şi pentru educaţie, sănătate, salarii mai mari pentru cei mulţi, şi îmbunătăţirea standardului de viaţă al tuturor românilor.

Lasă un comentariu