Știință și... Religie

Distribuie pe:

„Dumnezeu este lumina care ne ridică pe stâncile adevărului. Nu există timp pentru noi dacă nu-L avem pe Dumnezeu în suflet. Iubirea ți-o dă Dumnezeu, nu o alegi tu".

Betty Marcovici (1958-), scriitoare, a primit nominalizarea la Premiul pentru Umor la Revista Urzica, București - 1980. Autoare de citate: „Nimeni nu poate ierta cu adevărat, așa cum o face Dumnezeu"; „Dumnezeu liniștește valul când suntem o epavă pe o mare neînțeleasă". „Rugăciunea este lacrima care udă Credința și o face să sporească".

***

„BINELE FĂCUT LA NEVOIE ȚI-L RĂSPLĂTEȘTE DUMNEZEU CÂND NICI CU GÂNDUL NU TE GÂNDEȘTI".

Mircea Eliade (1907-1986), istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filosof și profesor român la Universitatea din Chicago. Filosof și istoric al religiilor, titular de catedră din 1962, naturalizat cetățean american din 1966, onorat cu titlul de Distinguished Service Professor. Autor a 30 de volume științifice, opere literare, eseuri literare și eseuri filosofice traduse în 18 limbi și circa a 1.200 de articole și recenzii cu o tematică extrem de variată, foarte bine documentate. Opera completă a lui Mircea Eliade ar ocupa peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime și manuscrisele inedite. Este membru post-mortem al Academiei Române din anul 1990.

***

„Trebuie să existe suflete de sărbătoare pe care Dumnezeu le trimite printre oameni în zilele mari ale veșniciei lui".

Panait Istrate (1884-1935), a fost un scriitor român de limbă română și franceză. Ca și Maxim Gorghi, scriitorul rus și apoi sovietic cu care a fost comparat adesea, și-a câștigat existența ca ucenic al unui cârciumar, al unui brutar și al unui vânzător ambulant. O vreme a fost și cărturar la bordul navelor Serviciului Maritim Român. În acest timp a citit cu aviditate tot ce i-a căzut în mână. Hoinărelile l-au purtat prin diferite orașe: București, Constantinopol, Alexandria din Egipt, Cairo, Napoli, Paris și Lausanne. Trăind în sărăcie, bolnav și singur, a încercat să se sinucidă în 1921 pe când era la Nisa, dar a fost salvat, iar în buzunar i s-a găsit o scrisoare netrimisă, adresată lui Roman Rolland. Prozele și romanele sale descriu lumea proletariatului, pe care a avut ocazia să o cunoască de aproape, mirificile ținuturi ale Brăilei natale, Delta Dunării, un amestec de rase și religii și diverse orașele din Europa prin care a trecut. Opera lui a fost scrisă în limba română și franceză, tradusă în peste 30 de limbi.

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu