BOLI GRAVE POT FI DEPISTATE ÎNAINTE DE APARIȚIA SIMPTOMELOR

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Adelaide, citați de descopera.ro, susțin că afecțiuni precum cancerul pulmonar sau esofagian, astmul sau diabetul pot fi detectate prin respirația bolnavilor, chiar înainte ca simptomele externe să apară.

„Această modalitate de depistare a bolilor grave a fost principalul subiect al cercetărilor noastre, pornite de la alte studii, care sugerau capacitatea câinilor de a mirosi diferite tipuri de cancer. Noi ne-am concentrat atenția în acest sens pe lumină, realizând așa-zisul nas optic de câine.

Acest instrument folosește un laser special pentru a determina conținutul molecular al unei mostre de respirație. Măsurând diferite nivele ale produselor metabolismului și ale altor substanțe generate de diferite boli, avem mari șanse să obținem un test de respirație non-invaziv, care să identifice o varietate de boli.

Tehnologia funcționeză prin utilizarea așa-numitei spectro scopie optică, prin care sunt trimise milioane de diferite frecvențe de lumină prin mostra de respirație a unei persoane și, cum diferite molecule absorb lumina la frecvențe diferite, rezultatul obținut este reprezentat de o amprentă moleculară unică, ce poate fi folosită pentru a determina existența unor afecțiuni.

În loc să adulmece o varietate de mirosuri (așa cum ar face un câine), sistemul laser folosește lumina pentru a simți o serie de molecule prezente într-o mostră", explică specialiștii implicați în acest proiect.

Ei speră ca, în următorii 2 - 3 ani, să obțină un prototip funcțional și să trimită produsul finit în clinici, în următorii 5 ani.

 

Lasă un comentariu