Lucrarea de bază a solului - aratul

Distribuie pe:

Din fuga mașinii sau din trecerile prin câmp vedem că în aceste zile se execută arături pentru însămânțările din această toamnă sau din primăvară. Cu mare regret constatăm că această lucrare de bază a solului, în cele mai multe cazuri, se execută incorect. Acest fapt mă determină să mă adresez colegilor agricultori, fermierilor, mecanizatorilor, tuturor celor care execută această lucrare cu rugămintea de a respecta regulile elementare de arat.

Așa după cum știu cei ce au făcut școală agricolă, cum se scrie în toate tratatele de Agrotehnică sau Fitotehnia, lucrarea de bază a solului este aratul. Verigă tehnologică cu o mare pondere în buna creștere a plantelor de cultură, a producției acestora.

Prin arătură se îmbunătățește regimul solului pentru apă, aer, hrană, căldură, care duc la creșterea activității' microorganismelor din sol, factori indispensabili bunei germinări a semințelor și creșterii plantelor.

Câteva din regulile elementare, de bază, ale aratului sunt:

- Reglarea plugului ca toate brăzdarele să intre Ia aceiași adâncime, să se taie brazda pe aceiași lățime și să se răstoarne complet. Se face pe o platformă plană conform indicațiilor din notița tehnică pentru fiecare tip de plug.

- Trasarea brazdei de capăt - când intrăm în câmp, la ambele capete ale parcelei, se trage câte o brazdă la adâncimea de arat. Ajută ca plugul să intre în sol la adâncimea de arat de la capătul parcelei, nu la 5-10 cm după ce intră în sol.

Nu am văzut la nici o arătură această lucrare.

- Aratul se face cu plugul în agregat cu grapa stelată sau cu colți ficși. Când solul este uscat se recomandă grapa stelată, când este umed cea cu colți ficși. Este un aspect foarte important întrucât se mărunțește brazda dislocată de plug, se nivelează terenul, se tasează arătura, și foarte important, se împiedică pierderea apei. Grapa după plug aduce economie prin reducerea a 1-2 treceri cu discul sau combinatorul pentru pregătirea patului germinativ. Aratul plug+groapă, cu regret trebuie să spun îl întâlnim în rare cazuri.

- Trebuie respectată adâncimea de arat. Adâncimea arăturii este determinată de structura și textura solului, grosimea stratului fertil (arabil), tipul de sol, umiditatea solului, starea culturală a terenului (îmburuienare, resturi vegetale), perioada de executare, și în primul rând de planta ce se va cultiva. În funcție de aceste criterii adâncimile de arat se clasifică în:

• Arături superficiale, care se execută Ia 15-20 cm, pentru culturile de toamnă ce se seamănă pe soluri ușoare, lipsite de buruieni, cu resturi vegetale puține.

• Arătură normală - se execută la 18-22 cm pentru însămânțările din toamnă.

• Arătura adâncă - la 22-30 cm pentru culturile ce se însămânțează în primăvară.

- Arătură adâncă cu subsolier - la 25-30 cm plus 10-15 cm subsolajul, pe solele unde urmează să se însămânțeze în primăvară sfeclă de zahăr, cartofi, legume rădăcinoase ca și în cele situate pe soluri grele sau cu harpon. Adâncimea arăturii oscilează cu 4-5 cm, de la un an la altul, pe aceiași parcelă, pentru a evita formarea harponului, talpa plugului.

- Epoca de executare a arăturii - imediat după eliberarea terenului cu 2-3 săptămâni înainte de însămânțat, în toamnă și până vin înghețurile pentru însămânțările din primăvară.

- Schimbarea anuală a metodei de arat. Într-un an se ară la cormană (răsturnarea brazdei către mijlocul tarlalei), în anul următor se ară în lături (brazda se răstoarnă către marginile parcelei, cu șanț la mijloc. Aceasta se face pentru a nu se produce denivelări mari pe parcelă).

- Arătura se face pe curba de nivel. Cu regret observăm că în majoritatea cazurilor se ară din deal în vale. Până nu demult ne scuzam că nu putem ara pe curba de nivel că plugurile existente, atunci fixe, nu puteau răsturna brazda la deal. Azi această scuză nu o mai avem. Sunt pluguri reversibile cu care răsturnăm brazda într-o singură parte atât la dus cât și Ia întors. Toți cultivatorii trebuie să înțeleagă că prin executarea arăturii din deal în vale producem imense daune parcelei. Se va eroda, se spală la vale o mare cantitate de sol fertil, se levigă la suprafață substanțele hrănitoare, nu se reține zăpada iar apa rezultată din topirea ei nu se infiltrează în întregime în sol și multe alte neajunsuri. Să nu uităm că până la colectivizare întreaga suprafață arabilă a Transilvaniei se ara pe curbele de nivel și nu din deal în vale.

- Organul activ al plugului - fierul - trebuie ascuțit periodic, în funcție de tipul de sol pe care se execută lucrarea. Se știe că un centimetru de sol de pe un ha cântărește în medie 125 to, pentru a cărei ridicare și răsturnare de către cormana plugului se consumă un litru de motorină. Dacă fierul plugului nu e ascuțit, acest consum crește cu 10-12%, nu se poate realiza adâncimea la care e reglat plugul, iar productivitatea agregatului tractor-plug scade.

Am relatat aceste aspecte agrotehnice nu pentru a face o pledoarie despre cum să executăm prima lucrare a solului, cea de bază, aratul, ci din dorința de a trage un semnal și a-i face pe toți cei ce execută în aceste zile aratul să analizeze ei cum lucrează, cum respectă aceste cerințe minime și să îndrepte cât pot, din ceea ce ei nu realizează.

 

Lasă un comentariu