Târgu-Mureşul candidează pentru a fi Capitală Culturală Europeană în 2021

Distribuie pe:

Într-o conferinţă de presă comună, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, şi primarul municipiului Târgu-Mureş, Dorin Florea, au anunţat depunerea candidaturii municipiului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Târgu-Mureşul este al 14-lea oraş din România care îşi depune candidatura pentru această titulatură, iar câştigătorul competiţiei va fi aflat în septembrie 2016. Oraşul nostru se va „bate" cu municipii mult mai mari din ţară, cum ar fi Bucureşti, Timişoara, Iaşi sau Braşov, autorităţile locale fiind totuşi optimiste în ceea ce priveşte şansele de câştig. Lansarea apelului pentru depunerea acestor candidaturi a fost făcută în 10 decembrie 2014, iar data limită de depunere este 10 octombrie 2015. Până la acest moment administraţia locală din Târgu-Mureş a alocat 100 de mii de lei pentru acest proiect, cu posibilităţi de mărire a sumei pe viitor.

Cooperare între Târgu-Mureş şi unităţile administrative din judeţ

Pentru a creşte şansele de reuşită a acestui proiect, iniţiatorii au anunţat că se vor face demersuri pentru colaborare instituţională între municipiul reşedinţă de judeţ, Consiliul Judeţean Mureş şi principalele oraşe culturale şi turistice mureşene. „Vom crea o platformă de colaborare a municipiului Târgu-Mureş cu toate celelalte structuri, persoane publice, persoane juridice sau private, care doresc să se implice şi să sprijine acest demers. Cred că vom realiza un consens la nivel politic între toţi actorii politici implicaţi. Ceea ce este important este ca Târgu-Mureşul să ofere platforma unei colaborări totale pentru atingerea acestui deziderat", a declarat Dobre. La eveniment, au participat pe lângă şefii judeţului şi ai municipiului Târgu-Mureş, şi primarii din Sighişoara şi Sovata, oraşe dorite a fi partenere în acest proiect. „Singur îţi este mai greu la un drum lung decât dacă eşti însoţit de cineva. Asocierea cu CJ Mureş la proiectele mari nu poate decât să ne onoreze. După hotărârea de participare a CJ la acest proiect, asocierea şi atragerea Sighişoarei şi Sovatei la proiect arată că toată lumea va beneficia", a declarat Florea.

Ce ar câştiga Târgu-Mureşul?

Acţiunea Capitală Europeană a Culturii a evoluat semnificativ în raport cu perioada de început, când reprezenta în primul rând o celebrare a artelor dintr-un oraş. Din 1980, s-a conştientizat din ce în ce mai mult rolul culturii în viaţa oraşelor, şi anume de a contribui la bunăstarea cetăţenilor şi la prosperitatea unui oraş. Numeroase oraşe care au deţinut titlul au beneficiat nu doar de un an de succes, ci şi de o moştenire de durată. Fiecare oraş care intenţionează să-şi depună candidatura sau care este în curs de pregătire a candidaturii are propriile obiective locale care corespund circumstanţelor şi priorităţilor sale. Cu toate acestea, acesta este un premiu european cu criterii şi obiective standard stabilite la nivelul UE. Oraşele care reuşesc să obţină titlul combină obiectivele locale cu acest aspect european (şi deseori internaţional). Titlul de Capitală Europeană a Culturii a acţionat ca un catalizator pentru o schimbare majoră a oraşului sau a unei zone a oraşului. O creştere semnificativă a respectului de sine şi a mândriei faţă de oraş în rândul cetăţenilor, o implicare mai mare în raport cu oferta culturală a oraşului, în special a unor categorii de public a căror participare e mai puţin probabilă. Dezvoltarea unor noi oferte culturale, a unor noi competenţe şi a unor noi oportunităţi pentru artişti şi pentru organizaţiile culturale şi o mai bună înţelegere şi un profil mai bine definit la nivel internaţional, care se traduc adesea prin dezvoltarea turismului şi o reputaţie mai bună.

 

Lasă un comentariu