Cu boala mâinilor murdare nu-i de glumit!

Distribuie pe:

Este vorba, desigur, despre hepatită, în toate formele ei, care constituie un mare pericol pentru sănătatea oamenilor. Ceea ce am observat eu este că unele posturi de televiziune amintesc în treacăt despre acest pericol, postând pe ecran posterul „Stop hepatita!", dar nu insistă asupra fenomenului, ceea ce pare insuficient pentru o educaţie corespunzătoare a populaţiei. Rezumându-se doar la atât cu atenţionarea, noi, cetăţenii, nu avem de unde şti dacă cumva nu este vorba chiar despre o epidemie. Oricum, la noi, la români hepatita este mai răspândită decât în celelalte ţări ale Europei, şi ca urmare ar trebui desfăşurate mai multe acţiuni de prevenire în această direcţie. Îmi permit să fac aceste aprecieri pentru că în tinereţe am lucrat ani de zile ca asistent de laborator la Spitalul de boli contagioase Iaşi şi cunosc îndeaproape gravitatea acestei boli care afectează, în general ficatul, dar şi alte organe vitale.

Pentru hepatită se pune mai întâi problema informării populaţiei pentru a nu se contamina cu această boală, iar cei cu grad mai mare de risc sunt tinerii, în special elevii şi studenţii care convieţuiesc în colectivităţi. Hepatita se numea „boala mâinilor murdare" şi din păcate aşa a şi rămas. Virusul hepatitei se poate lua uşor atunci când se atinge cu mâna un obiect infectat (virusul este rezistent), cum ar fi atingerea barelor din mijloacele de transport în comun, sau alte obiecte infectate, şi apoi se serveşte masa sau un sandvici, fără a ne spăla pe mâini sau a ne spăla bine pe mâini. Lucru acesta simplu, adică spălatul pe mâini, trebuie să intre în conştiinţa noastră ca un gest elementar, pe care nu avem voie să-l neglijăm nici atunci când consumăm fructe sau legume, care şi ele trebuie bine spălate.

Din păcate, se observă un obicei prost, mai ales la tineret care nu-şi face probleme din a bea apă dintr-o sticlă dată din mână în mână, sau îşi împart fără nicio prevenţie sandvişurile între ei, şi multe altele. De altfel, atât serviciile de specialitate ale statului de combatere a epidemiilor, care din păcate nu se ridică nici pe departe la nivelul fostului „Sanepid", cât şi cabinetele medicale din şcoli ar trebui să facă mult mai mult decât o simplă figuraţie. De această muncă de prevenţie a bolii nu sunt scutiţi nici diriginţii sau ceilalţi profesori. În esenţă este vorba de sănătatea populaţiei, de siguranţa naţională, pentru că o epidemie poate avea consecinţe foarte grave la nivel naţional. Trebuie să se mai ştie că hepatita poate fi uşor luată de la un bolnav printr-o simplă strângere protocolară de mână, dacă se neglijează spălatul riguros pe mâini.

În consecinţă, am dori ca factorii de răspundere cu sănătatea populaţiei să ia mai în serios problema hepatitei, cât şi a celorlalte epidemii. Se vorbeşte, de asemenea, foarte puţin de muşcăturile de căpuşe care fac foarte multe victime. Toate aceste lucruri ar trebui mai des şi mai competent mediatizate, pentru a feri populaţia de boli şi de riscuri care le-am putea uşor evita dacă combaterea lor ne preocupă încă din faza de prevenţie.

Lasă un comentariu