DE CE „NI SE RUPE SUFLETUL", LA AFLAREA UNOR VEŞTI RELE

Distribuie pe:

Specialiştii americani în psihologie de la Universitatea din Virginia, susţinuţi de colegii lor de la Universităţile Aalto, Turku şi Tampere, citaţi de descopera.ro, susţin că au aflat de ce, atunci când primim veşti proaste, simţim junghiuri în inimă şi că „ni se rupe sufletul".

„Aceste metafore sunt mai mult decât o descriere a unor emoţii puternice. Ele indică fascinantul fel în care corpul nostru trăieşte aceste sentimente, atât emoţional cât şi fizic.

În studiile noastre, am rugat 700 de persoane să arate pe o aşa-zisă hartă a corpului uman unde resimt anumite emoţii. Concluzia a fost că rezultatele sunt similare, indiferent de cultură sau de rasă. Emoţiile negative, cum ar fi mânia, anxietatea sau teama, pot fi grupate într-o singură categorie, deoarece se manifestă similar. Pe de altă parte, voluntarii au arătat că emoţiile pozitive, cum sunt fericirea şi iubirea, activează întregul corp.

Aceste senzaţii (bătăile puternice ale inimii sau strângerea pieptului) ar putea fi activate pentru a ne ajuta să răspundem la anumite dificultăţi din mediul înconjurător şi să facem faţă la anumite ameninţări, spre exemplu, prin ajustarea activităţilor sistemelor cardiovasculare şi nervoase.

Considerăm că este vorba despre o reacţie generată de cortexul cingular anterior, o regiune a creierului despre care credem că regulează reacţiile emoţionale. Acest cortex cingular anterior devine mai activ în timpul unor situaţii stresante. Mai exact, credem că regiunea stimulează nervul vag, care conectează creierul de piept şi abdomen. Această stimulare este cea pe care o resimt oamenii, atunci când au impresia că nu vor rezista anumitor situaţii extreme", explică oamenii de ştiinţă.

Lasă un comentariu