„Zilele Miron Cristea" - sărbătoare a culturii și spiritualității românești, la Toplița

Distribuie pe:

Ca în fiecare an, în luna iulie, mulțime mare de intelectuali din toate colțurile țării și chiar din străinătate, iau drumul Topliței, localitatea de baștină a celui dintâi Patriarh al României, Miron Cristea, pentru a cinsti și a evoca, cum se cuvine, personalitatea emblematică a celui care, pe grădina părintească a înălțat o sfântă mănăstire cu hramul „Sfântul Ilie", pentru ca aici să se adune creștinii și să se roage Părintelui ceresc pentru mântuirea sufletelor.

Consiliul Local Toplița, Primăria municipiului Toplița, Biblioteca Municipală „George Sbârcea", Centrul Cultural Toplița, Fundația Culturală „Miron Cristea" Toplița au organizat la Toplița, în perioada 18-20 iulie 2015, un eveniment de intensă spiritualitate și vibrantă trăire românească, „Zilele Miron Cristea", ediția a XVIII-a. Au luat parte la acest eveniment de răsunet: profesori, preoți, istorici, filologi, muzeografi, cercetători, ziariști, bibliotecari etc.

În seara zilei de vineri, 17 iulie, odată cu sosirea primilor invitați, a avut loc vizitarea monumentelor istorice și a obiectivelor turistice ale municipiului Toplița.

În dimineața zilei de sâmbătă, 18 iulie (zi în care se aniversează nașterea Patriarhului Miron Cristea), a avut loc deschiderea „Zilelor Miron Cristea" în Sala de ședințe a Consiliului Local Toplița. Cum era și firesc, primul cuvânt, cuvântul de deschidere a aparținut amfitrionului acestei manifestări, distinsul cărturar și patriot român, scriitorul și profesorul Ilie Șandru, care reunește în jurul domniei sale toate energiile necesare, pentru organizarea acestui eveniment major din viața culturală și spirituală a poporului român. Domnul Ilie Șandru a urat bun venit tuturor participanților și ca o gazdă bună și primitoare, cum este domnia sa de fiecare dată, s-a asigurat că totul se desfășoară sub cele mai bune auspicii. Conform bunei rânduieli tradiționale creștinești, totul a început cu o sfântă rugăciune și un cuvânt de binecuvântare rostite de Părintele Dumitru Apostol, Protopopul Topliței. A urmat apoi cuvântul de salut al domnului Adrian-Jean Andrei, prefectul județului Harghita, care în alocuțiunea domniei sale s-a referit la importanța evenimentului, la vasta personalitate a Patriarhului Miron Cristea, a urat bun venit și mult succes participanților la această manifestare cultural-spirituală. În cuvântul său, domnul ing. Stelu Platon, primarul municipiului Toplița, după călduroasele urări de bun venit, s-a referit la personalitatea domnului Ilie Șandru și la rolul covârșitor al acestuia în organizarea evenimentului, a vorbit despre volumul Sangidava, care s-a lansat cu această ocazie, despre personalitatea lui Miron Cristea.

Au urmat apoi, susținute în plen, o serie de comunicări științifice de înaltă ținută, de profund profesionalism. Astfel, domnul prof.univ.dr. Ion Agrigoroaiei de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași, a rostit comunicarea intitulată 90 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie, o comunicare aniversară extrem de interesantă și de bine documentată, în care profesorul ieșean s-a referit la procesul complex al realizării unificării bisericești din spațiul românesc, la importanța acestui eveniment în istoria Bisericii Române și în istoria poporului român în general, a vorbit despre Statutul de organizare al Bisericii Ortodoxe Române. Cunoscute fiind preocupările domnului Ilie Șandru pe această temă, a făcut și domnia sa câteva precizări importante referitoare la acest subiect.

Domnul Lazăr Lădariu, președintele Despărțământului Central Județean Mureș al Astrei, a ținut comunicarea intitulată Grigore Vieru și „Limba noastră cea română", cu ocazia aniversării a 80 de ani de la nașterea poetului basarabean, o comunicare extrem de interesantă, documentată și emoționantă totodată, prin care cărturarul mureșean a evocat vasta personalitate a regretatului Grigore Vieru, cel care îl numea totdeauna „frate". Domnul Lădariu evocă pe larg, în cuvinte apreciative, personalitatea omului, scriitorului și marelui patriot român Grigore Vieru, fratele de peste Prut. Spunând că „Grigore Vieru a trăit în limba română", domnul Lădariu evidențiază principalele trăsături ale poeziei lui Vieru, se referă la cele mai importante creații poetice ale acestuia, pe care îl denumește atât de frumos „domn al limbii". Referindu-se la importanța poeziilor lui Grigore Vieru, domnul Lazăr Lădariu spune că acesta ne-a lăsat poezii antologice, spune, de asemenea, că „limba română are nevoie de cuvintele poeziei lui Grigore Vieru", afirmând totodată, atât de frumos, despre regretatul poet basarabean, că acesta este „printre puținii ce-au scris o limbă ca un fagure de miere". In încheierea acestei fulminante și emoționate comunicări, domnul Lazăr Lădariu a făcut câteva referiri și la alți poeți basarabeni.

Ca o prelungire la comunicarea domnului Lădariu, a urmat un moment extrem de emoționant, un moment de intensă trăire, un moment sublim, susținut în stilul original și inconfundabil al domniei sale, de către domnul Nicolae Băciuț, prin susținerea recitalului poetic intitulat „În aceeași limbă", în cadrul căruia distinsul cărturar mureșean a recitat, într-un stil magnific, din lirica poetului Grigore Vieru, producând sentimente de firească emoție și nostalgia amintirii „fratelui" basarabean plecat dintre noi în lumea celor drepți, plecat din lumea cu dor în cea fără de dor.

A urmat expunerea domnului Ilie Șandru, care s-a referit la momentele emoționante ale întâlnirii cu Grigore Vieru și cu frații basarabeni. Domnul Ilie Șandru a ținut comunicarea intitulată Grigore Vieru, Cetățean de Onoare al Topliței, expunere în cadrul căreia, domnul Șandru a prezentat toate detaliile, aspectele și amănuntele legate de decernarea titlului de Cetățean de Onoare al Topliței, poetului Grigore Vieru. A urmat un pios moment de reculegere în memoria și amintirea poetului basarabean Grigore Vieru și a tuturor celor care au participat de-a lungul anilor la „Zilele Miron Cristea" de la Toplița, iar acum nu se mai află printre noi, ci se află acolo unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit.

În derularea programului, a urmat momentul lansărilor și prezentărilor de cărți. Ne referim aici, în mod special, la lansarea volumului Sangidava 3 (IX) Serie Nouă, apărut foarte de curând la Editura Nico din Târgu-Mureș, volum care cuprinde comunicările susținute la „Zilele Miron Cristea" în anul 2015. A fost prezentat apoi un număr foarte mare de cărți, de ordinul zecilor chiar, printre cei care au prezentat cărți se numără: Ionel Simota (a fost prezentat și un recital poetic din lirica sa), Virgil Pană, Liviu Boar, Ioan Dobrean, Nicolae Băciuț, Teodor Ardelean, Elena Condrei, Florin Bengean, Ioan Torpan, Delia Torpan, Marin Șara, Ioan Sabău Pop, Pamfil Bilțiu, Măria Bilțiu, Victoria Alexandra Filip, Ioan Lăcătușu, Erich Mihail Broanăr, Vasile Stancu, Ilie Șandru, Ioan Eugen Man, Vilică Munteanu, Dimitrie Poptămaș.

A urmat un nou moment emoționant intitulat In memoriam Vasile Avram. în cadrul acestui moment au luat cuvântul, în primul rând, doamna Felicia Avram, soția regretatului Vasile Avram, despre care au mai susținut omagieri și evocări: părintele Ioan Morar (Gherla), Dr. Nicolae Bucur (Miercurea Ciuc), Prof.univ.dr. Ioan Sabău Pop (Târgu-Mureș), Dr. Teodor Ardelean (Baia Mare).

În după-amiaza zilei de 18 iulie 2015, de la ora 16, a avut loc la bustul Patriarhului Miron Cristea, situat în parcul central al municipiului Toplița, slujba parastasului în memoria celui dintâi Patriarh al României, slujbă oficiată de Preasfințitul Părinte Andrei Moldovan, Episcopul Covasnei și Harghitei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul său, ierarhul locului s-a referit la vasta personalitate a Patriarhului Miron Cristea, fiul cel mai reprezentativ al Topliței. A urmat o slujbă de pomenire și pentru poetul Grigore Vieru, oficiată la bustul acestuia, situat în același parc central al Topliței.

A urmat sesiunea internațională de comunicări științifice. În cadrul acesteia, au fost susținute comunicări, însoțite de discuții și dezbateri interesante, în cadrul a două secțiuni. Astfel, la prima secțiune intitulată Biserica Ortodoxă Română, Miron Cristea, Grigore Vieru - 80, (moderatori fiind: Prof.univ.dr. Ion Agrigoroaiei și Dr. Florin Bengean). au susținut comunicări științifice extrem de interesante: Prof.univ.dr. Ion Agrigoroaiei, Dr. Adrian Deheleanu, Conf.univ.dr. Gheorghe Palade, Pr. Ioan Morar, Prof. Pamfil și Măria Bilțiu, Dr. Alin Spânu, Dr. Florin Bengean, Dr. Elena Chiabura, Ioan Eugen Man, Ilie Frandăș, Lazăr Lădariu, Dr. Nicolae Bucur, Dr. Ștefan Vodă. Susținerea comunicărilor a fost urmată de interesante și atractive discuții, aprecieri și dezbateri. Merită să amintim aici intervenția domnului Lazăr Lădariu, care s-a referit, printre altele, la legătura puternică existentă între ardeleni și basarabeni, la originile Patriarhului Miron Cristea, la rugăciunea acestuia rostită în ziua de 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, s-a referit și la creațiile folclorice, a vorbit despre naționalism, făcând referire la un poem al lui Grigore Vieru. În cadrul celeilalte secțiuni Istorie, Cultură, Civilizație (moderatori fiind: Dr. Alexandru Porțeanu și Dr. Ioan Lăcătușu), au susținut comunicări: Dr. Alexandru Porțeanu, Dr. Daniel Nicolae, Dr. Ion Giurcă, Dr. Vasile Lechințan, Dr. Ioan Lăcătușu, Dr. Marcin Marinowski, Prof.univ.dr. Ioan Sabău Pop, Prof. Vilică Munteanu, Dr. Andreea Pop, Dr. Virgil Pană, Dr. Lazăr Costel Cristian, Dr. Dorel Marc, Livia Marc, Dr. G.B. Tofan, A. Niță, A. Nimară, Dr. Traian Chindea, Prof. Vasile Stancu, Dr. Viorica Lazăr, Prof. Marin Șara, Prof. Doina Pană, Prof. Petru Curticăpeain, Prof. Ioan Torpan, Prof. Delia Torpan, Prof. univ.dr. Gelu Neamțu. Și în cadrul acestei secțiuni, susținerea comunicărilor a fost urmată de intense și interesante discuții și dezbateri extrem de constructive.

În ziua de duminică, 19 iulie 2015, a avut loc vernisarea celor două expoziții de artă plastică: pictură și grafică a Cenaclului Editor-Arte din Dorohoi (Aurelian Antal, Ciprian Voloc, Maria-Alexandra Ursache, Cirasela și Ciprian Ailoaie); lucrări executate de elevii-membri ai cercurilor de Artă Plastică de la Parohiile ortodoxe din Protopopiatul Toplița. A urmat apoi o excursie documentară în comuna Bilbor: Prezentarea istorico-geografică a localității (Prof. Vasile Stan); Vizitarea localității și a Bisericii „Sfântul Nicolae", monument istoric din secolul XVIII. La întoarcerea la Toplița, a avut loc un popas la Monumentul-mausoleu de la Gura Secului. Toate acestea au fost urmate de concluzii, discuții, propuneri.

În ziua de luni, 20 iulie 2015, a avut loc hramul mănăstirii „Sfântul Ilie" din Toplița, ctitoria Patriarhului Miron Cristea. Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie" din Toplița continuă o sfântă tradiție a spiritualității românești ce s-a manifestat permanent pe aceste meleaguri. În fiecare an, la data de 20 iulie, este sărbătoare mare pentru toți locuitorii orașului Toplița, la sărbătoarea hramului întâlnindu-se mii de oameni din toate colțurile țării. Așadar, mănăstirea a ajuns exact ceea ce și-a dorit patriarhul Miron, adică un lăcaș duhovnicesc care să reverse cât mai multă mângâiere asupra poporului român, să-l întărească în credința strămoșească. Și în anul acesta, cu ocazia hramului mănăstirii, a avut loc o sărbătoare pentru spiritualitatea românească, în special pentru cea transilvăneană. Astfel, cu ocazia hramului s-a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată de Înaltpreasfințitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii și Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, înconjurați de un numeros sobor de preoți. A fost, și de această dată, o mare sărbătoare pentru Mănăstirea Toplița, pentru orașul Toplița, pentru Valea Mureșului Superior și pentru întreaga ortodoxie transilvăneană. A fost un moment de înălțare spirituală, un ospăț duhovnicesc la care au fost chemați credincioși de pretutindeni.

În cadrul acestui mare eveniment „Zilele Miron Cristea", un aport și o contribuție deosebită au avut și un număr însemnat de intelectuali din spațiul mureșean: Lazăr Lădariu, Nicolae Băciuț, Ioan Sabău Pop, Petre Curticăpean, Dimitrie Poptămaș, Ioan Eugen Man, Dorel Marc, Liviu Boar, Virgil Pană, Doina Pană, Florin Bengean, Marin Șara, Ioan Torpan, Ilie Frandăș.

Iată, așadar, a avut loc din nou, și în acest an, un ansamblu memorabil de evenimente culturale și spirituale reunite sub egida „Zilele Miron Cristea". Personalitatea Patriarhului Miron Cristea ne-a chemat din nou și ne va mai chema de multe ori încă, important este să răspundem chemării patriarhului cu suflet curat și cu gând bun.

Amfitrionul „Zilelor Miron Cristea" a fost, ca de fiecare dată, distinsul cărturar și patriot român, apostol al neamului românesc, ILIE ȘANDRU. Domnul Ilie Șandru se înscrie fără îndoială și pe bună dreptate, în pleiada marilor oameni de cultură din arealul românesc, pentru profundul său devotament, materializat în fapte, față de poporul român și Biserica noastră strămoșească. Domnul Ilie Șandru este și rămâne un stâlp de neclintit pentru neamul românesc și credința noastră strămoșească, un stâlp cu adânci rădăcini înfipte în ființa neamului românesc și în spiritualitatea românească. Temperament de luptător de prestigiu pentru triumful cauzei celei mari a unității neamului românesc, Ilie Șandru a cinstit după cuviință memoria vrednicilor săi înaintași. Ca unul care s-a dovedit a fi cu adevărat un spirit vizionar, el a deschis porți mari de lumină pentru neamul românesc și pentru ortodoxia românească. Domnului Ilie Șandru nu i-au lipsit spiritul de sacrificiu și nici hotărârea de luptă, cu ajutorul cărora a izbutit să trezească energiile pozitive în sufletele celor din jurul său. În felul acesta, a reușit să desfășoare o acțiune care a contribuit în măsură considerabilă la cimentarea unității, atât spirituale, cât și naționale a românilor de pretutindeni.

Ilie Șandru se identifică cu Toplița, iar Toplița se identifică cu Ilie Șandru. Am părăsit pământul sfânt al Topliței, ducând cu noi dorul de Patriarhul Miron Cristea, dorul de Ilie Șandru și de toplițenii dragi, însă purtăm în sufletele noastre, gândul și nădejdea revenirii cât mai grabnice, gândul reîntoarcerii și al conviețuirii în blândul și caldul duh ardelenesc.

Lasă un comentariu