Avram Iancu și toți eroii neamului românesc, cinstiți la Dedrad

Distribuie pe:

Cartea neamului românesc ne arată pilde de eroism ale înaintașilor, pentru apărarea pământului strămoșesc de cotropitorii străini, pentru împlinirea idealului de unitate națională și dreptate socială. Cartea neamului nostru este plină de eroismul celor mai buni fii ai patriei, al maselor populare în lupta lor pentru eliberare și pentru dreptate socială, pentru dreptul de a se bucura de roadele muncii lor. Cartea neamului nostru, de multe ori s-a scris cu litere de sânge. La vremuri de răscruce, românii au luptat până la jertfa supremă, și-au apărat glia strămoșească pe care au sfințit-o cu scump sângele lor.

În Cartea de aur a localității Dedrad s-a scris, în ziua de duminică, 19 iulie 2015, una din cele mai glorioase file din întreaga sa existență. S-a scris cu litere de aur o pagină nepieritoare, o pagină de istorie, care să fie model și îndreptar, o pagină a eternei recunoștințe pentru toți aceia care s-au jertfit pentru neam și țară.

Localitatea Dedrad se află așezată pe cursul superior al pârâului Luț, în partea de N-V a orașului Reghin. Este o așezare veche, atestată documentar la anul 1319. Este o așezare frumoasă în care se îmbină armonios hărnicia oamenilor cu măreția meleagurilor binecuvântate.

În ziua de duminică, 19 iulie 2015, localitatea Dedrad a îmbrăcat haine de sărbătoare. În cadrul unui eveniment cu o încărcătură emoțională deosebită, au fost cinstiți eroii neamului românesc. În această localitate s-au ridicat două monumente remarcabile: monumentul închinat eroilor neamului românesc și bustul eroului național Avram Iancu. Dezvelirea și sfințirea acestor două monumente au constituit o sărbătoare a românismului, a dragostei de țară, de neam și de glia strămoșească pe care acei eroi au sfințit-o cu scump sângele lor.

La ceas de mare praznic, la ceas de sărbătoare, duminică, 19 iulie 2015, am trăit la Dedrad momente cu adevărat înălțătoare, momente care te fac mândru că ești român. Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Național al României de către domnul Ciprian Istrate.

Au fost prezentate apoi, de către domnul profesor Ioan Câmpean, câteva date generale cu conotație istorică referitoare la localitatea Dedrad.

A urmat apoi momentul dezvelirii monumentului închinat eroilor neamului românesc și a bustului eroului național Avram Iancu. A avut loc slujba de binecuvântare și sfințire a celor două monumente de către un sobor de preoți format din: pr. Dumitru Gherman, pr. Leon Cherecheș Buț, pr. Iuliu Oprea, pr. Ciprian Măluțan.

Ceremonia militară a fost oficiată de militarii Brigăzii 6 Operații Speciale „Mihai Viteazul" din Târgu- Mureș. La eveniment au luat parte și veterani din Al Doilea Război Mondial, din județul Mureș. De asemenea, menționăm faptul că a fost prezentă și Fanfara orașului Reghin.

În cuvântul domniei sale, tânărul și harnicul primar al comunei Batoș (de care aparține localitatea Dedrad), domnul Dinu Dumitru Cotoi, încărcat de un firesc sentiment de emoție, s-a referit la importanța acestui eveniment în viața localității Dedrad, a mulțumit tuturor pentru participarea la acest eveniment sărbătoresc, s-a referit la contribuția sașilor la evoluția în timp a localității. Domnul primar Dinu Cotoi și-a exprimat toată considerația pentru eroii neamului și a exprimat, de asemenea, gânduri și speranțe de viitor. A mulțumit călduros tuturor celor care au contribuit la ridicarea acestor monumente remarcabile și tuturor celor care au contribuit la reușita acestui eveniment, care este unul de răsunet în istoria localității.

Domnul Ioan Berța, președintele Asociației Cultural-Patriotice „Avram Iancu" din Târgu-Mureș, a adus cuvânt de felicitare pentru cei care au ridicat aceste monumente și a vorbit despre valoarea personalității lui Avram Iancu. Au susținut apoi alocuțiuni: domnul senator Alexandru Petru Frătean, consilierul Iulian Palcu, care a transmis mesajul Instituției Prefectului, domnul Ovidiu Dancu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș.

Domnul Lazăr Lădariu, președintele Despărțământului Central Județean Mureș al Astrei, în discursul domniei sale, o oferit o nouă lecție de patriotism, o lecție a ceea ce înseamnă dragostea de neam și de țară. Domnia sa a adus cuvinte de felicitare la adresa domnului primar și a Consiliului Local pentru aceste minunate realizări. Domnul Lădariu s-a referit la „Crăișorul munților" Avram Iancu, ca și cancelist, comandant de oaste, model de patriotism și dăruire. A vorbit și despre activitatea deosebită a lui Avram Iancu în cadrul Revoluției de la 1848-1849. S-a referit, de asemenea, la toți eroii neamului românesc și a recitat câteva strofe din poezia lui Nicolae Iorga.

Menționăm faptul că la acest eveniment au luat parte mai mulți primari din comunele învecinate, precum și doamna Maria Precup, primarul municipiului Reghin.

Evenimentul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare, efectuată de militarii Brigăzii 6 Operații Speciale „Mihai Viteazul" din Târgu-Mureș, de Inspectoratul de Jandarmi Mureș, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Mureș. A urmat parada portului popular, desfășurată de reprezentanți ai mai multor comune, prezenți la acest eveniment.

Proverbul românesc „Omul sfințește locul" s-a adeverit pe deplin și la Dedrad. Ne rămâne în minte, în inimă și-n gând, imaginea pilduitoare a domnului primar Dinu Dumitru Cotoi, care prin multiplele sale realizări se impune în ochii societății ca un edil harnic, vrednic de toată cinstea, lauda și respectul tuturor. Am văzut o localitate extrem de frumoasă, o localitate pentru vremurile pe care le trăim și pentru cerințele zilelor de azi. Și, în plus de asta, domnul primar a dovedit că-și iubește țara, neamul, și prin aceasta oferă un model de patriotism curat și sănătos.

Am trăit momente sublime la Dedrad, momente de înălțare spirituală, de intensă emoție și de vibrantă trăire românească. Avram Iancu și toți eroii neamului românesc sălășluiesc în inimile locuitorilor din Dedrad. Eroii căzuți pe toate câmpurile de luptă, indiferent din ce colț de țară proveneau, toți împreună formează acea sfântă cunună de eroi martiri ai neamului românesc, care și-au dat viața pentru neam și pentru țară. Toți acești eroi au urcat „golgota" neamului lor, purtând povara chinurilor și a umilințelor, la care, secole de-a rândul, neamul românesc a fost supus. Acești eroi sunt modele de luptători pentru neam și țară. Eroii români, eroii de pe acest sfânt pământ românesc al Transilvaniei, eroii de pe aceste binecuvântate meleaguri ale Dedradului și din toate părțile țării, s-au jertfit pentru țară și pentru glia strămoșească. Au fost răstigniți pe altarul de jertfă al neamului românesc și pironiți pe crucea de suferință a gliei lor strămoșești. Ei n-au cârtit nicio clipă, nu s-au dat la o parte de la jertfă, precum Hristos și-a asumat suferința pentru păcatele întregului neam omenesc, tot așa și acești eroi și-au asumat suferința și chinurile neamului lor, atât de mult oropsit de-a lungul vremii, chiar pe pământul său.

Avram Iancu a îmbrăcat haina eroului. În sufletul și în inima sa, s-au împreunat puterea de jertfă, sacrifiul dus până la martiriu, cu dragostea de Dumnezeu și de neamul său românesc. A călcat aspru pe pâmântul nedreptăților făcute neamului său. În glasului lui a răsunat glasul norodului. În ființa lui s-a înveșmântat acea neprefăcută înfățișare neaoșă a Nației. Viața eroului Avram Iancu a fost în întregime închinată țării sale. El se înfățișează ca un cruciat care este sortit să se jertfească. A cunoscut toate amărăciunile luptei pentru sfânta cauză a neamului românesc. Viața lui e un imn al iubirii de neam. Avram Iancu rămâne în continuare să trăiască mai departe ca un simbol, să strălucească în zările de viitor ale neamului ca un exemplu și un îndreptar.

Prin rolul lor istoric, toți eroii neamului românesc și-au câștigat laurii nemuririi. Pentru vrednicia faptelor lor, purtăm o veșnică și pioasă amintire, să înălțăm către cer, pentru ei, rugăciunile noastre, se cuvine să le aducem cinstea, lauda și recunoștința noastră a urmașilor, a celor ce simțim românește, a celor ce ne iubim țara și credința strămoșească și ne prețuim istoria.

GLORIE ETERNĂ EROILOR NEAMULUI ROMÂNESC!

Lasă un comentariu