„Sighișoara medievală" 2015 Și… va urma

Distribuie pe:

Ajuns la ediția a 23-a, cel mai cunoscut festival sighișorean va avea loc între 23 și 26 iulie, după ce, din motive pe care numai fostul primar și cel care a asigurat interimatul timp de aproape cinci luni le cunosc, s-a discutat cu întârziere organizarea acestuia. Până la urmă, Consiliul Local a adoptat, în ședința extraordinară din 16 iunie, hotărârea organizării și desfășurării festivalului. Printre motivele întârzierii, s-a menționat și faptul că demersurile ar fi dus la retragerea din joc a Asociației Turistice Sighișoara, cea care în perioada 2010 -2014 a fost partenerul municipalității în organizarea festivalului. Mult mai probabilă este varianta că, după problemele intervenite în ultimii ani, care au dus la dezagregarea asociației, cei care au rămas la cârma asociației turistice Sighișoara au ajuns la concluzia că nu se pricep la organizarea unui eveniment de o asemenea anvergură.

Privind lucrurile obiectiv, cauza întârzierii nepermise a demarării organizării festivalului a fost dezinteresul celor doi șefi ai Executivului mai sus menționați, aceștia fiind, după cum s-a văzut, preocupați să își rezolve problemele lor personale, Dăneșan exprimându-se, nu o dată public și trivial, la adresa celui mai important eveniment al orașului: „Mă doare în c... de festival!"

La începutul acestei săptămâni, în Sala mică a Primăriei, și-au dat întâlnire toți factorii implicați în organizare: Primărie, forțe de ordine - Poliția Română, Jandarmerie, Poliție Locală - Pompieri, SMURD, firma de pază și protecție contractată, Crucea Roșie, Protecția Consumatorilor, Direcția Sanitară Veterinară din Alimentație Publică, Garda Financiară, firmele de salubritate, țelul comun fiind organizarea în condiții optime a evenimentului.

Dincolo de promisiuni, rămâne încă de văzut programul spectacolelor, întrucât dacă rememorăm precedentele ediții, așa-zisul brand al evenimentelor culturale sighișorene a fost în cădere liberă. Decalajul orar mult prea mare între spectacole, în contrapunere cu numărul exagerat de artiști - care, în mare parte, sunt figuranți - termenul la modă animație stradală, orbecăiala de care au dat dovadă cei care și-au asumat nu numai regia întregului program artistic pe zile și ore, ci și taxele percepute comercianților pe metru pătrat de marfă expusă, totul axându-se în final pe câteva scene de lupte sporadice între cavaleri, cum a fost anul trecut cu parade ale ordinelor cavalerești, cât și acele mantii fluturânde ale cavalerilor de sorginte masonică au făcut ca Festivalul de artă medievală de la începuturi să rămână o palidă umbră, un bâlci care nu poate nici măcar să reînvie nostalgii și așteptări, lâncezind într-o continuă și nefirească așteptare de la o ediție la alta.

În Piața Sigma și parcarea de alături, până spre parcul central, ca de fiecare dată, va fi un vacarm de nedescris al comercianților buluciți pe metru pătrat, care își vor etala cucuruzul fiert, vata pe băț, merele caramelizate, pietrele semiprețioase, cratițele smălțuite, blidele, umerașele cu haine de piele la preț de vară, în fumul grătarelor sfârâitoare cu mici, bere și manele.

Ultima ședință aduce certitudinea că cele șapte intrări în Cetate vor fi „apărate" mai abitir decât intrarea în seraiul lui Suleiman Magnificul, paza fiind asigurată de mercenari necunoscuți localnicilor.

Deci, va fi festivalul… Asta contează, iar la anul vom vedea dacă interimarul Ionel Gavrilă se va ține de cuvânt, și anume, ca ediția viitoare să se facă după alte criterii, cu mult mai transparente, aplicându-se în sfârșit legea și garantând că festivalul va fi bugetat din timp, în acest sens instituindu-se un proiect de hotărâre pentru cel târziu luna octombrie anul curent. După spusele lui, pregătirea festivalului se va face pe bază de oferte, prin care să se adjudece, în baza unui concurs de proiecte, cel ce va obține cel mai mare punctaj pentru organizarea acestui eveniment cultural. Acest lucru, însă, rămâne de văzut. Deocamdată, suntem în 2015 și biletul de intrare în Cetate va fi de 10 lei pe zi pentru o persoană. Marea parte a sighișorenilor care, de altfel, contribuie prin bugetul local la finanțare, nu va intra în Cetate decât plătind ca orice turist sau musafir al burgului.

În timp ce Sighișoara va intra în Cartea Recordurilor cu cel mai mare covrig, cel mai mare drapel ancorat și cu o spadă gigantescă, sighișorenii vor sta la mici și bere. Asociații din turism își vor umple teșchereaua liniștiți și fără niciun efort de data asta, întrucât fiecare deține unul sau două restaurante, bașca hotelurile burdușite cu turiști.

Lasă un comentariu