TABĂRA INTERNAȚIONALĂ DE PICTURĂ DE LA SĂRMAȘU

Distribuie pe:

În perioada 10-19 iulie 2015, un număr de 17 artiști, pictori, membri ai Asociației Artiștilor Plastici Mureș, președinte Ilarie Gh. Opriș, s-au reunit în Tabăra internațională de la Sărmașu. Tabăra a fost organizată de către Parohia reformată din localitate, preot paroh Balazs Ludovic, care a asigurat pe timpul șederii artiștilor în tabără, cazare, masă și teren pentru lucrările care urmau să se desfășoare.

După expirarea celor 10 zile de tabără, lucrările executate au fost expuse în cadrul unei expoziții, vernisată duminică, 19 iulie 2015, în prezența participanților la tabără, dar și a unor invitați.

La Tabăra de la Sărmașu au participat invitați de la Cluj-Napoca, Turda, Sibiu, Reghin, Mediaș, Republica Moldova, Ungaria și Târgu-Mureș, aceștia executând câte 10-12 tablouri cuprinzând o largă paletă.

La vernisajul expoziției, preotul paroh Balazs Ludovic spunea: „Toate acestea s-au întâmplat în cele 10 zile ale Taberei internaționale de la Sărmașu. Noi nu v-am putut da altele, numai cele trupești. Voi ne lăsați nouă ceea ce ne va îmbogăți sufletele", apoi a vorbit Ilarie Gh. Opriș, președintele AAP Mureș, care după ce a amintit istoria desfășurări acestei tabere internaționale, preciza: „Spațiul de lucru, grădina, spațiul bisericii, întreg orașul au devenit motive de inspirație pentru artiștii noștri atât din țară, cât și de peste hotare…, astăzi sărbătorim, și putem spune că este un moment istoric atât pentru parohie, cât și pentru orașul Sărmașu, dar și pentru județ".

În încheiere au luat cuvântul artiștii Czirijek Lajos și Vasile Mureșan, directorul taberei, spunând: „Iată că noi, aici, din țară și din străinătate ne dăm mici dumnezei pentru operele noastre. Aici toate au trecut prin suflet, prin trăirile fiecărui artist", iar la urmă a făcut prezentarea lucrărilor expuse, cu precizări despre artiști.

La sfârșitul vernisării expoziției au fost aduse mulțumiri sponsorilor: Szerkedi Kalman, Kiss Zoltan, Consiliului Județean Mureș, Ministerului de Resurse Umane din Ungaria, dar și celor care au sprijinit buna desfășurare a taberei: Balázs Marta, Balázs Borbála, Kulcsár Szabolcs, Balázs Bálint, Szikszai Erika, Lukács Melinda, Szilágyi Imola, Balázs Bálazs.

La eveniment a luat parte Nagy Edit, iubitoare de artă, iar solista Operei din Cluj-Napoca, Balázs Borbála, a interpretat în limbile română, italiană și maghiară câteva arii din opere.

Tabăra a luat sfârșit cu o agapă frățească oferită de organizatori, pentru care artiștii au mulțumit gazdelor, dar și celor care au contribuit la buna desfășurare a acesteia.

 

Lasă un comentariu