Creștere economică, dar și 13 miliarde de euro datorie publică!

Distribuie pe:

Opoziția, în frunte cu Victor Ponta, critică Guvernul Boc, pentru că a îndatorat țara cu circa 32 miliarde de euro. Guvernul condus de Victor Ponta, din aprilie 2012, când a preluat puterea și până la sfârșitul anului trecut - 2014, a împrumutat în trei ani, 13 miliarde de euro. Mai exact, la sfârșitul trimestrului I - 2015, administrația publică din România datora creditorilor externi și interni cu 10,5 miliarde de euro (5,1% din PIB), mai mult decât la data când a fost demis prin moțiune de cenzură Guvernul Ungureanu. 95% din sumă era datoria publică directă, diferența fiind cea indirectă, cea contractată de alte entități și garantată de stat.

Deși se laudă cu creștere economică (cea mai mare, în procente, dintre toate țările UE) și cu majorarea încasărilor la buget, din 2012 și până azi, guvernanții au adăugat la debitele României peste 10 milioane de euro pe zi, nivelul de îndatorare trecând pragul de siguranță de 40% din PIB".

Întrebarea este, pe ce și cum s-au cheltuit banii? În niciun caz în infrastructură, care se află în aceeași situație deplorabilă ca și înainte de 2012, pe timpul guvernelor Tăriceanu, Boc și Ungureanu. „Dacă în 2011, investițiile publice ajungeau la 36 de miliarde de lei (6,6% din PIB), în 2012 acestea au scăzut la 34 de miliarde de lei (5,8 din PIB). În 2013 cheltuielile pentru infrastructură, de la buget, au coborât la 32,8 miliarde de lei (5,2 din PIB), iar în anul trecut s-au dus încă și mai jos, până la 32,4 miliarde de lei (4,8% din PIB)". Și în lunile trecute din 2015 investițiile publice au continuat să scadă, cu 1%. Premierul se laudă cu creșterea economică, cu excedentul bugetar prin tăierea unor sume importante de la investițiile publice, nesuflând niciun cuvânt despre faptul că numai în trimestrul I - 2015 s-au blocat proiecte de peste șapte miliarde de lei, sacrificând ritmul de creștere economică, cu care îi place să se laude, dar mai ales crearea de noi locuri de muncă pentru tineri și pentru cei aproape 700.000 de șomeri aflați în plată, investiții care susțin, prin contribuții, fondul de pensii, fondul de asigurări de sănătate, dar și bugetul de stat. Gheorghe Ialomițeanu, fostul ministru al Finanțelor Publice, „crede că Guvernul se va comporta și în 2015 ca în anul trecut, când după ce a acumulat excedent bugetar, a tăiat investițiile esențiale pentru România, iar în ultima lună a anului a deschis pușculița și a împărțit generos și discreționar banii către firme de partid și firme evazioniste".

Că lucrurile stau așa o demonstrează faptele. Un control al Curții de Conturi a dat în vileag că 0,1% din PIB, din datoria publică internă, ce a fost contractată în perioada 2012-2014 a fost împrumutată pentru proiecte de infrastructură, restul fiind alocat finanțării deficitului bugetar și refinanțării datoriei publice.

„Datoria guvernamentală externă pentru finanțare de proiecte se situează la un nivel îngrijorător de scăzut, comparativ cu cea contractată pentru susținerea balanței de plăți, consolidarea rezervei valutare, finanțarea de deficit și refinanțarea datoriei publice. Mai mult, în anul 2014, ponderea împrumuturilor externe contractate în scopul finanțării unor proiecte prioritare pentru economia românească, datoria guvernamentală externă a cunoscut cel mai mic nivel, respectiv de 23%. Experții Curții de Conturi cred că această strategie este greșită. De ce? Pentru că „Politica de contractare a împrumuturilor de stat trebuie să fie orientată către efectuarea de cheltuieli productive și anume, realizarea de investiții în resurse umane, în infrastructură, în cercetare, investiții în tehnologie și tehnică avansată și alte activități benefice pe termen lung, care să asigure în viitor atât rambursarea obligațiilor emise și plata dobânzilor aferente, cât și dezvoltarea economiei în ansamblu".

Curtea de Conturi evită să spună clar cum s-au cheltuit banii de către Guvern. În schimb, o spun reprezentanții Opoziției. „Victor Ponta i-a îndatorat pe români cu peste 54 miliarde de lei, în numai doi ani, ca să susțină plata pensiilor și a salariilor din domeniul public, dar și ca să-și facă propria campanie electorală", susține Gheorghe Ialomițeanu, membru PNL. „Ponta nu s-a împrumutat pentru a crea noi locuri de muncă, pentru investiții în infrastructură, sănătate sau educație, ci pentru a cheltuii cât mai mulți bani pentru cadouri electorale, salarii și pensii", arată Raluca Țurcan. Că lucrurile s-au petrecut așa, o demonstrează faptul că, între aprilie 2012 și martie 2015, guvernele conduse de Victor Ponta au împrumutat România, mai exact, pe fiecare locuitor al țării, cu 527 de euro, bani care îi plătim noi, în timp ce premierul se laudă că ne-a mărit (nu suflă o vorbă cu cât) salariile, pensiile, însă puținii bani alocați în acest scop nu i-a dat din buzunarul lui, ci din buget, bani adunați de la popor prin sutele de taxe și impozite crescute nejustificat an de an.

În concluzie, Guvernul nu ne dă nimic de la el, în schimb, a mărit, tot din banii noștri, salariile demnitarilor (ale lor!) de patru și cinci ori, de fapt cu câteva zeci de mii de lei. De ce? Pentru că îi interesează numai buzunarul lor.

Lasă un comentariu