Simptome care ne avertizează că suntem deshidratați

Distribuie pe:

Temperaturile ridicate și schimbarea obiceiurilor fac din vară anotimpul cu cel mai mare risc de deshidratare. Apa este fundamentală pentru echilibrul organismului nostru: nu degeaba 70% din corpul nostru este apă, iar lipsa ei ne afectează funcțiile vitale.

Când putem vorbi despre deshidratare? Trebuie să bem cel puțin 1,5 sau 2 litri pe zi pentru a reface lichidele pe care le pierdem, altminteri începe procesul de deshidratare. A învăța să deslușim primele simptome și stoparea procesului de deshidratare ne va împiedica să ajungem într-o situație critică. Doctorii oferă câteva sfaturi utile.

Setea este primul și principalul simptom. Când o resimțim, procesul de deshidratare deja a început. De aici și importanța de a bea lichide în mod regulat fără a aștepta să ni se facă sete.

Oboseala însoțește deshidratarea deoarece lipsa apei în sânge duce la scăderea tensiunii arteriale. Acest lucru provoacă senzația de oboseală care poate afecta funcția nervoasă.

Dezorientarea este un alt simptom, care poate afecta persoanele vârstnice. Odată cu vârsta se alterează reflexul setei. Aceste persoane nu mai sunt conștiente că trebuie să bea apă, fapt ce provoacă dezorientare.

Urina puțină și închisă la culoare este un alt simptom de alarmă. Fără apă suficientă în fluxul sanguin, filtrarea sângelui de către rinichi este mai mică și se produce mai puțină urină care devine mai concentrată și mai închisă la culoare. Dacă situația se menține, se poate ajunge la substanțe toxice ca ureea. Deshidratarea afectează mai ales persoanele cu insuficiență renală.

Lipsa de concentrare este o altă sechelă a deshidratării care afectează funcțiile cognitive și memoria pe timp scurt. Hidratarea este fundamentală pentru a menține în condiții perfecte organismul, inclusiv creierul. Fără un nivel de lichid adecvat, randamentul cognitiv este compromis la toate vârstele, chiar și la tineri. Funcțiile cele mai afectate sunt memoria pe termen scurt, coordonarea motorie, timpul de reacție și discriminarea perceptivă. Aceste deficiențe încep să se observe chiar și la pierderea unor cantități mici de apă, chiar și câteva grame (la o persoană de 60 de kg o pierdere de 1% echivalează cu 600 de grame). Iar abilitățile mentale și psihomotorii scad tot mai mult, pe măsură ce trece timpul pentru a reface lichidele și electroliții pierduți.

Cârceii pot apărea din cauza lipsei de lichid care alterează nivelul de electroliți din sânge (mineralele care reglementează activitatea musculară, între alte procese) și care pot provoca spasme musculare.

Dificultatea de a controla zahărul în sânge este dificultatea de a controla glicemia, care însoțește deshidratarea la persoanele cu diabet. Prin reducerea cantității de lichid din sânge crește foarte mult nivelul zahărului. Este nevoie de norme specifice pentru a normaliza nivelurile prin refacerea lichidelor.

Creșterea temperaturii corporale deoarece lipsa apei îngreunează reglarea. Se poate manifesta ca o stare febrilă, fără a crește la febră, indispoziție generală și durere de cap.

Constipație este o altă sechelă a lipsei apei din corp. Lipsa lichidului îngreunează tranzitul intestinal.

Bebelușii sunt cei mai afectați de deshidratare - sugarii și nou-născuții riscă cel mai mult să sufere de deshidratare, când pierderea lichidului este mai mare decât aportul. Cauza poate fi o lactanță dezorganizată sau un aport insuficient de apă. Poate însoți afecțiuni precum febra, gastroenterita sau înfofolirea excesivă. În fața suspiciunii de deshidratare trebuie utilizate soluții orale de la farmacie, ce conțin electroliți și apă în cantitate adecvată și vizita la centrul medical apropiat. Cantitățile de lichid trebuie administrate în cantități mici (5 ml), care trebuie să crească progresiv până la 25-40 de militri per kilocorp, la interval de 1 sau 2 ore.

Lasă un comentariu