Fapt divers și… nu prea BINE I-AU FĂCUT CĂ L-AU PICAT LA BAC!

Distribuie pe:

Eram cu undița la pescuit, în zona pasarelei Aleea Carpați, unde niște tineri gălăgioși se distrau pe muzica emisă de un aparat de radio. La un moment dat, unul dintre ei mă strigă: „Moșule, nu mai este pește, că se joacă ăia de la baraj, au scăzut apa de vreo trei ori în săptămâna asta". Mă pune dracu' să întreb ce s-a întâmplat. Din grup, se desprinde un băiat cam deșirat, vine spre mine și îmi spune că, fiind mare ascultător de radio, tocmai a auzit că s-a înecat cineva. Apoi, mă ia cu per tu, șmecherește, vede pachetul meu de-abia desfăcut de țigări, se servește, ia și bricheta, iar prietenii îi strigă să le ducă și lor. Fără să îmi ceară permisiunea, le aruncă pachetul și îmi spune: „Sunt băiatul lui (nu dau nume, persoană înstărită din oraș). Am ratat bac-ul, că nu prea m-am pregătit, iar acum sunt la cuțite cu familia". Mă „legitimează": de unde sunt, cine sunt, ce meserie am? Apoi, trece la știrile auzite la radio: că un avion s-a prăbușit, că un bloc din Siberia s-a dărâmat și mulți soldați sunt morți sau răniți, că un tren a deraiat, că premierul Ponta a cam „sfeclit-o", că papa e în vizită în America de Sud, că i s-a făcut rău în La Paz, că are doar un plămân, și a plecat repede în Paraguay… Îl întreb unde este La Paz și îmi spune că e un oraș pe undeva prin Brazilia. Îl corectez și îi spun că este capitala Boliviei. „Care Bolivia, că pe avion scris Al Ytalia"!

Mă pune din nou dracu' să îi spun că La Paz este una dintre capitalele lumii aflate la foarte mare înălțime, peste 4.000 de metri, și, din acest motiv, aerul e rarefiat, iar oamenii, autoturismele și avioanele au de suferit. De aceea l-au transportat repede de acolo pe papa. „De unde știi tu?", mă întreabă. „De la școală, de la facultate", îi răspund. Îi mai dau câteva exemple de capitale aflate la mare înălțime: Ulan Bator - Mongolia, Katmandu - Nepal, alte orașe din Tibet, China și India. „Eh, eu nu prea m-am obosit cu geografia", îmi zice. „Dar cu matematica, româna și alte materii, cum stai?", îl întreb. „Prost", îmi răspunde el sincer.

A plecat de lângă mine fără să își ia la revedere, lăsându-mă fără țigări și fără brichetă. Bine i-au făcut cei care l-au picat la bacalaureat!

Lasă un comentariu