În premieră! AJUTOR FINANCIAR PENTRU ÎNFIINŢAREA DE ACTIVITĂŢI NEAGRICOLE ÎN MEDIUL RURAL

Distribuie pe:

Pentru prima dată, Guvernul României oferă finanţare pentru înfiinţarea şi dezvoltarea activităţilor economice neagricole (productive, meşteşugăreşti, turistice, furnizare de servicii) din mediul rural, măsura fiind prevăzută în Ordinul ministrului Agriculturii şi Dezvoltării rurale nr. 1731/2015 privind instituirea schemei de ajutor de minimis „Sprijin acordat microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici din spaţiul rural pentru înfiinţarea şi dezvoltarea activităţilor economice neagricole", publicat în Monitorul Oficial nr. 634, din 17 iulie a.c.

Potrivit actului normativ, cuantumul maxim al sprijinului este de 70.000 euro pe proiect - în cazul activităţilor productive, servicii medicale, sanitar-veterinare şi de agroturism (servicii agroturistice de cazare, servicii turistice de agrement şi alimentaţie publică), şi de 50.000 euro pe proiect - în cazul altor activităţi neagricole.

„Ajutoarele financiare pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale se vor acorda, sub formă de sumă forfetară, în două tranşe, astfel: 70% din cuantumul sprijinului la încheierea deciziei de finanţare şi 30%, cu condiţia implementării corecte a planului de afaceri, fără a depăşi 5 ani de la încheierea deciziei de finanţare.

Beneficiarii pot primi avans de maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, plata acestuia fiind condiţionată de prezentarea unei garanţii eliberate de o instituţie financiară bancară sau nebancară înscrisă în registrul special al Băncii Naţionale a României, reglementată de legislaţia naţională în domeniu, care corespunde procentului de 100% din suma avansului.

Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanţat prin prezenta schemă de ajutor de minimis este de 10.000 euro, această sumă reprezentând valoarea totală eligibilă a proiectului", se precizează în ordinul de ministru.

Prezenta schemă de ajutor se va aplica până la 31 decembrie 2020, iar pentru a beneficia de ea solicitantul trebuie să depună on-line, la AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale), o cerere de finanţare, însoţită de documentele prevăzute în ghidul solicitantului.

Lasă un comentariu