Complementul circumstanţial instrumental

Distribuie pe:

Denumirea acestui tip de circumstanţial semnifică, de fapt, mijlocul (instrumentul) prin care se săvârşeşte o acţiune sau se manifestă o însuşire.

Ex. „Am vrut s-o alung, / dar mi-a sfâşiat obrazul cu pliscul / (Nichita Stănescu). Complementul circumstanţial instrumental este cu pliscul (versurile fac parte din Semn 21, pliscul fiind al „vulturoaicei" care „pedepseşte" orice muritor fiind un paznic al cerurilor înalte. Şi ce instrument (de oprire, de interdicţie) poate fi mai puternic decât pliscul „unei vulturoaice, stând pe ouă". Semnificaţia textului este profundă, cu referire la imposibilitatea noastră de a ne înălţa „în nori, în stele albastre", spre idealuri greu de atins.

Un exemplu în care se recurge tot la prepoziţia cu, am preluat din poezia „Flori de mucigai" de

Tudor Arghezi: „Şi mă durea mâna ca o ghiară / Neputincioasăsă se strângă. / Şi m-am silit să scriu cu unghiile de la mâna stângă".

Scriind cu unghiile… (complement circumstanţial instrumental, în contextul sintactic a două atribute: unul substantival prepoziţional şi celălalt adjectival cu implicaţii semantice deosebite!), instrumentul scrierii devine o cale (ultima? Încercare) de ieşire din infernul pierderii totale a libertăţii, autorul versurilor fiind închis.

Alte prepoziţii care preced substantivele (substantivele acestora) sunt: din (Le cânta mioarelor din fluier.), prin (I-a trimis prin cineva vestea că va ajunge şi la împăratul Roşu).

În Gramatica Academiei (Vol. II, p.189.) se menţionează că în vorbirea populară în redarea circumstanţialului instrumental se foloseşte şi prepoziţia pe: „ Poruncitu-mi-a mândra / Pe un pui de rândunea / Să mă duc până la ea". (Folclor).

Theodor Hristea aminteşte între elementele de relaţie şi locuţiunile prepoziţionale: pe baza, de pe urma, cu ajutorul (p. 375.) Unii cercetători sunt de părere că a considera locuţiuni prepoziţionale prin mijlocirea, prin intermediul, cu ajutorul, ne determinăsă menţionăm printre părţile de vorbire prin care se exprimă complementul instrumental şi adjectivul posesiv (cu ajutorul meu). Acordul cu substantivul din locuţiunea prepoziţională (prin mijlocirea mea, prin intermediul tău) asigură independenţa substantivului, care nu ar fi parte componentă a unei locuţiuni. Părerile specialiştilor sunt împărţite.

Problema acordului adjectivului posesiv am întâlnit-o (într-o formă apropiatăşi în limba latină).

„Ciceronis unius opera res publica conservata est". (Statul a fost salvat numai prin străduinţa prin intermediul lui Cicero).

Când instrumentul, prin care se realizează acţiunea, este un lucru, cazul Ablativ folosit în limba latină se construia fără prepoziţie: „Milites acriter gladiis oppugnaverunt" („Soldaţii au atacat cu săbiile, într-un mod îndârjit").

 

Lasă un comentariu