FICATUL POATE FI REGENERAT PRIN TRANSPLANT DE CELULE

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Edinburgh, citaţi de descopera.ro, susţin că transplantul de celule în interiorul ficatului reprezintă o procedură care are potenţialul de a determina o regenerare completăa acestui organ.

„În studiul nostru, realizat pe şoareci, am constatat faptul căun ficat sever bolnav poate fi readus la o stare de funcţionare aproape normală, prin transplantul de celule. Cercetarea noastră ar putea să îi ajute pe oamenii aflaţi pe listele de aşteptare în vederea unui transplant hepatic.

Ficatul deţine o capacitate remarcabilă de a se reface. Chiar dacă jumătate din organ este îndepărtat pe cale chirurgicală, ficatul poate să crească la loc şi să ajungă la dimensiunile iniţiale. Noi am analizat potenţialul regenerativ al ficatului şi am constatat că principalul tip de celule din ficat (hepatocitele) sunt capabile să asigure regenerarea organului.

În mod normal, hepatocitele se divid foarte uşor, dar, în cele din urmă, ele renunţă la această abilitate, pe măsurăce îmbătrânesc, acest proces observându-l în toate cazurile de afecţiuni hepatice severe. Noi am analizat un grup de celule strâns înrudite cu hepatocitele (celulele suşă din ductul biliar) şi am constatat că injectarea acestora în ficatul bolnav al şoarecilor a dus la o regenerare aproape completă a organului.

Scopul nostru final este de a dezvolta o terapie celulară aplicabilă din punct de vedere clinic pentru pacienţii diagnosticaţi cu insuficienţă hepatică cronică, pentru care transplantul nu reprezintă o opţiune", explică oamenii britanici de ştiinţă.

În acest sens, ei susţin căţesuturile din ficat care nu sunt potrivite pentru transplant ar putea fi o sursă pentru astfel de celule, însă transplantul de ficat rămâne principala opţiune pentru pacienţi, aşa că ne îndeamnă să ne înscriem în număr cât mai mare în registrul donatorilor de organe. 

Lasă un comentariu