GRECIA, IERI ŞI AZI (II)

Distribuie pe:

„Steagul Germaniei naziste flutură pe Acropole!". De unde ştiu? Fotografia color, din revista germană „Signal", editată şi în limba română, se afla, în anii 1940 - 1945, adică în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, alături de o altă revistă a aviaţiei germane - „Der Adler".

În anul 1959, fiind inginer cu mecanizarea în portul Brăila, am fost detaşat de urgenţă în portul Sulina, la Agenţia Navrom, al cărei şef se îmbolnăvise grav. Aşa m-am trezit, în plină iarnă, izolat de restul ţării şi legat doar de telefon, radio, telegrafia fără fir şi Radio naţional, precum şi prin problemele cu vama şi cu grănicerii, când mai intra la reparaţii câte o navă maritimă sau câte o navă militară care putea trece printre gheţurile dunărene. În rest, nopţi lungi, plictisitoare, oraş aproape mort, o crâşmă cu vin roşu de Niculiţel şi seminţe prăjite, votcă, ţigări şi cafea de pe la marinarii străini.

Ziua, verificam funcţionarea farurilor de navigaţie, mai treceam pe la marele Cimitir, unde citeam pe cruci numele celor înmormântaţi acolo, un adevărat spaţiu universal, marinari decedaţi pe mare sau pe pământ românesc. Mormântul lui Jean Bart (pseudonim al lui Eugen Botez), cu minunata sa scriere „Europolis" şi altele. Mai era şi clădirea fostei mari Agenţii Fluviale a Dunării de Jos, unde am răsfoit Arhiva secretă, la care eu aveam acces, lângă un godin înfundat cu lemn de salcie. Acolo, am cercetat şi multe documente istorice din timpul războiului cu URSS - o adevărată istorie politică, militară, de apărare a litoralului maritim şi dunărean românesc, păzit cu tunuri de coastă, de apărare antiaeriană, de alarmare a spitalului de urgenţă zonal pentru preluarea de răniţi, şi multe alte nestemate istorice legate de relaţiile externe ale României cu ţări vecine direct sau de-a lungul Dunării până la Regensburg, Germania, precum şi corespondenţe cu Agenţia Dunării de Sus. Cele mai multe documente se refereau la legăturile cu Grecia, Turcia, Rusia şi Bulgaria.

Iatăşi de unde am aflat răspunsul cu steagul Germaniei pe Acropole. În colecţia revistei „Signal" din 1943 am găsit acea fotografie panoramică, publicată pe pagina color, cu cer senin şi însorit, iar pe coloanele Acropolei fâlfâia steagul Wehrmacht-ului. Deci, în anul 1943! Ei erau ocupanţi militari pe pământul Greciei continentale. Acesta este documentul de care am scris în cotidianul „Cuvântul liber"… ieri şi azi.

Domnului istoric târgumureşean care mi-a dat telefon ca să îmi spună că nemţii nu aveau ce căuta în Grecia, ci, poate, în fosta Iugoslavie, în luptele cu partizanii lui Iosip Broz Tito, îi recomand să caute prin arhive sau biblioteci colecţia revistei „Signal", pentru a-şi schimba părerea (în ceea ce mă priveşte, puţin jignitoare).

Lasă un comentariu