FUMATUL - UN „SUSŢINĂTOR FIDEL" AL DECESELOR

Oamenii de ştiinţă de la „American Cancer Society" din Atlanta, citaţi de descopera.ro, susţin că aproximativ jumătate din totalul deceselor cauzate de 12 tipuri obişnuite de cancer prezintă o asociere directă cu fumatul.

„În timp ce cele mai multe decese asociate cu fumatul sunt provocate de cancere la nivelul plămânilor, bronhiilor, traheei şi laringelui, în cercetarea noastră am descoperit că jumătate dintre decesele provocate de tumori la nivelul cavităţii bucale, esofagului şi vezicii urinare sunt, la rândul lor, asociate cu fumatul.

Studiul nostru estimează că, din cele 345.962 de decese cauzate de cancer în anul 2011, în rândul adulţilor americani în vârstă de peste 35 de ani, 167.805 de cazuri au fost asociate cu fumatul.

Pentru a determina procentul aferent deceselor provocate de cancer atribuite fumatului, am folosit o formulă standard care identifică procentul de decese cauzate de anumite tipuri de cancer care nu s-ar fi produs dacă persoanele respective nu ar fi fumat. Apoi, am analizat datele provenind de la o serie de sondaje realizate la scară naţională şi de la o serie de interviuri individuale, în care respondenţii au oferit informaţii despre istoricul medical din familiile lor şi despre consumul de ţigarete. Ne-am ajustat apoi estimările luând în calcul alţi factori de risc importanţi, precum vârsta, rasa, nivelul de educaţie şi consumul de alcool.

Bazându-ne pe frecvenţa fumatului în rândul populaţiei şi pe procentul de cancere atribuite fumatului, estimăm că 125.799 de decese cauzate de cancere la nivelul plămânilor, bronhiilor şi traheei - reprezentând 80% din total - au fost asociate cu fumatul. De asemenea, 50% din totalul deceselor provocate de tumorile esofagiene şi 45% din totalul deceselor cauzate de tumorile de la nivelul vezicii biliare au fost, la rândul lor, asociate cu fumatul.

Totodată, în anul 2011, fumatul a fost asociat cu 17% din totalul deceselor provocate de cancerul renal, cu 20% din decesele cauzate de cancerul la stomac, cu 22% din totalul deceselor atribuite cancerului cervical şi cu 24% din totalul deceselor asociate cu cancerul hepatic şi de tract biliar", au concluzionat cercetătorii americani. 

Lasă un comentariu