Perfidia, ca atitudine civică afișată

Distribuie pe:

Am o stimă deosebită pentru maghiari cinstiți, deschiși, care nu sunt duplicitari. Nu am nimic împotriva plăcuțelor bilingve… până în momentul în care cei care cer montarea acestor plăcuțe au, în marea lor majoritate, postări anterioare pe Facebook de genul: Székelyföld nem Románia! Ținutul Secuiesc nu e România! Mi se cere să fiu tolerant, încrezător, deschis.

Când să îi cred pe cei care militează pentru „plăcuțe bilingve"? Atunci când mă îndeamnă să fiu europen și tolerant sau atunci când mă anunță că - Székelyföld nem Románia? Se cer plăcuțe bilingve în școlile din Târgu-Mureș.

OK ! Dar mă întreb, s-au montat toate plăcuțele bilingve în toate școlile din Odorheiul Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Siculeni, Târgu Secuiesc, Sovata, Cristuru Secuiesc… etc…? S-au montat toate plăcuțe bilingve în toate instituțiile publice din localitățile enumerate mai sus? S-a arborat Steagul României pe fiecare instituție publică și școală din aceste localități? Cine, cât de sincer și în ce mod a reacționat atunci când un extremist maghiar, acum câteva zile a rupt Steagul României și a pus filmulețul pe https://www.youtube.com/watch?v=v7kI8lCtjck? Cei care militează pentru „plăcuțe bilingve" au protestat ? S-au le consideră manifestări normale? Cine ne traduce discursul dublu al celor care montează aceste „plăcuțe"? Pe de o parte unii lideri maghiari ne invită la multiculturalism, pe de altă parte alții neagă multiculturalismul organizând evenimente doar în limba maghiară. Pe cine să credem? Ce să credem când unii profesori alături de unii activiști, nu suportă să își instruiască elevii știind că pe aceleași coridoare ale școlii învață și niște copii români? De ce cred unii lideri maghiari că Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș trebuie divizată? De ce nu pot studenții maghiari învăța alături de studenții români, suedezi, francezi, care sunt la grupele europene de la UMF? Românii sunt etichetați ca fiind „șovini".

Se scriu articole despre „șovinismul" românilor. Ni se cere să punem plăcuțe bilingve, să acceptăm separarea elevilor și a manifestărilor culturale, ni se cere să încurajăm autonomia maghiarilor, să nu ne temem, pentru că totul este legal și moral…Dacă ai îndoieli ești atacat! E foarte ciudat acest mod de a judeca: nu ești de acord cu cele spuse de politicienii maghiari = ești șovin! Încerci să pui întrebări = ești provocator! Ești îngrijorat de finanțarea unor ONG-uri din România cu bani din Ungaria = ești naționalist! Condamni expresii de genul — Székelyföld nem Románia? - ești securist, comunist, ceaușist! Pun o întrebare și lansez o invitație la dezbatere: ce fac liderii comunității maghiare ca să câștige încrederea comunității românești? Sau românii trebuie să se încreadă orbește în cinstea, moralitatea, buna credință a politicienilor maghiari? A venit la universitatea de vară Tusvanyos premierul Viktor Orban care transmite un mesaj de „unire" a maghiarilor din Transilvania cu Ungaria. Dar, ce mesaj transmite românilor premierul maghiar Viktor Orban?... Parlamentarul Nemeth Zsolt, șeful Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ungariei, își încheie discursul cu - Trăiască Ungaria Mare? Ce a vrut să spună? Europarlamentarul Tokes Laszlo promovează acum pe lângă steagul secuiesc steagul regiunii Partium. Credeți că treaba aceasta întărește încrederea între români și maghiari? Dragi prieteni maghiari, toate aceste remarci, întrebări, îndoieli, nu înseamnă că îi urâm pe maghiari. Înseamnă că mai sunt multe lucruri de lămurit! Și buimac, după toate atacurile pe care le înghițim, mă întreb, „măi frate, de ce suntem noi șovini?".

 

Lasă un comentariu