George Coșbuc 150

Distribuie pe:

Există numeroase nedreptăți ale istoriei literare după decembrie 1989, cu ierarhii bulversate, cu excluderi încrâncenate, cu omisiuni flagrante.

Lista este prea lungă și nu constituie obiectul acestor însemnări, care vizează doar un caz, cel al lui George Coșbuc, autor canonic de notorietate, scos din manuale în cel mai pur registru stalinist.

Probabil că îngropată fiind agricultura românească, trebuia îngropat și „poetul țărănimii", falsă etichetă aplicată unui autor de calibru academic, traducător din opere celebre, om al veacului său, având nu doar sentimentul istoriei, ci căutând și sensurile mitologice ale acesteia.

Anul viitor se vor împlini 150 de ani de la nașterea sa. Centenarul nașterii sale a fost sărbătorit fabulos la Hordou, de o amploare cum nu s-a mai întâlnit până la acea dată, 1966.

La o jumătate de veac de la centenar, după o prezență consistentă în manuale și în bibliografia școlară, această nouă aniversare îl găsește pe autor aruncat în debaraua literaturii, cum i-ar plăcea unui măcelar de istorie literară, care l-a aruncat acolo până și pe Eminescu.

Vatra veche se simte legată o dată în plus de destinul lui George Coșbuc, prin însăși destinul ei, conectat la una din strălucitele opere publicistice ale lui Coșbuc, revista Vatra, apărută în 1894, reușind ca doar în 44 de numere apărute până în august 1896 să scrie o pagină memorabilă a presei literare românești.

Prin revista Vatra, seria 1971, Vatra veche se leagă de revista celor trei - Caragiale, Slavici și Coșbuc - asumându-și în bună măsură pro-gramul celor două publicații, adaptat, firește, la condițiile secolului XXI.

Începem numărul pe iulie 2015 și până la marcarea celor 150 de ani, un serial care își propune să-l readucă pe Coșbuc în orizontul de vizibilitate al cititorului de azi, ca, în final, toate aceste materiale să fie adunate într-un volum care să fie lansat chiar în ziua aniversară, 20 septembrie 2016.

Îi invităm pe cei care au un cuvânt de spus pe tema „Coșbuc", să se alăture demersului nostru publicistic de recuperare și restituire a unei opere.

 

Imagine din spectacolul omagial organizat la Centenar

 

Lasă un comentariu